Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Biljana Rovčanin [ TVCG ]

02. 04. 2024. 19:58 >> 20:01
Čitaj mi:

I DALJE BEZ ZVANIČNOG REGISTRA

Roditelji djece sa autizmom zabrinuti: Defektologa malo, a centri tijesni

Svjetski je dan osoba sa autizmom. I dok nema zvaničnog registra osoba sa autizmom dostupni podaci pokazuju da je u Crnoj Gori oko 4.000 djece s nekim oblikom autizma.

Najveći problemi sa kojima se suočavaju su neadekvatna zdravstvena zaštita, ali i nedovoljni kapaciteti dnevnih centara.

Tatjana Leposavić Ceković majka je djevojčice s autizmom. Njihova svakodnevica je, kaže, borba, jer država im ne pruža dovoljno ni kada je u pitanju obrazovanje, ali ni zdravstvena zaštita.

"Imamo jednu zubarsku stolicu i majku koja čeka četiri mjeseca na pregled i to nije u redu", kazala je ona. 

U školama osobe sa autizmom nemaju dovoljno asistenata za nastavu, fali idefektologa, a dnevni centri su tijesni.

Broj osoba s autizmom, međutim, sve je veći, ali i dalje nema registra.

Sa svim ovim problemima iz Fondacije „Ognjen Rakočević” i Udruženja mladih s hendikepom upoznali su potpredsjednika Vlade i ministra sporta i mladih Dragoslava Šćekića.

Iz tog resora obećavaju pomoć.

Nedostatak stručnog kadra može se premostiti stipendiranjem u okviru stručnih programa za obrazovanje kadra neophodnog u ovoj oblasti.

Dostupni podaci za Crnu Goru govore da ima oko 4.000 djece iz spektra autizma na nivou države, dok njih oko 270 koristi usluge Centra za autizam, razvojne smetnje i Dječju psihijatriju „Ognjen Rakočević”.

Da bi se olakšao život osobama s autizmom i njihovim porodicama Tatjana očekuje veću podršku države, ali i bolju saradnju nadležnih,pa za sve ima i poruku.

"Očekujemo bolje jer mi možemo bolje. Naša država je poznata po čojstvu i empatiji prema svima koji dođu. Ja se nadam da će ova država i oni koji su naredni da se uspostavi nešto pokazati to čojstvo i ljudstvo kada su djeca u pitanju i osobe sa invaliditetom", zaključila je Tatjana. 

Samo tako, smatra Tatjana, i osobe s autizmom mogu postati ravnopravni članovi društva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније