Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

21. 03. 2024. 14:24 >> 16:15
1

PAVIĆEVIĆ

"Ulaznica za spašavanje Instituta deset miliona"

Potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu Srđan Pavićević rekao je da Institut "Dr Simo Milošević" Igalo nema alternativu u oblasti rehabilitacije u Crnoj Gori i regionu. Istakao je da novac imaju, ali da nemaju zakonskog finansijskog puta kojim mogu da isplate radnike.

"Za 5.000-5.500 pacijenata nemamo alternativu u ovom trenutku, u slučaju da Institut na postoji. Komisija je uradila sve da održi Igalo u punoj funkciji. Igalo ima samo jedan problem - sa finansijama", rekao je potpredsjednik Vlade.

Trenutni dug Instituta, kako je kazao, iznosi oko 25 miliona eura.

"Neću da krivim nikog. Ispunjeni su svi uslovi za uvođenje stečaja", rekao je, između ostalog, Pavićević.

Činjenica je, dodao je, da zaposleni već treći mjesec ne primaju platu.

"To je nešto o čemu moramo pričati otvoreno. Plata se ne prima jer su računi blokirani dugovima. Prvi i najveći je dug prema Jugobanci, a onda prema zaposlenima i njihovim tužbama, dobavljačima ljekova, infrastrukturi..."

On je rekao da je prva opcija ka rješavanju problema - uplaćivanje jednokratne pomoći.

"Ta pomoć bi bila najava svega što dalje ide. Prvi ozbiljni korak bila bi intervencija države do 10 miliona eura. To je nešto čime bi uradili ono što je neophodno, a to je održavanje Instituta likvidnim i sposobnim da funckioniše. Ta pomoć podrazumjeva da se daje jednom u 10 godina zakonitim putem", rekao je Pavićević.

U tom slučaju, kako kaže, grupa eksperata sa krediblitetom napravila bi plan restruktuiranja Instituta.

Novac za plate su, kako je rekao, obezbijedili kombinatorikom za Ministarstvom zdravlja i Fondom za zdravstvo.

"Situacija je trenutno čudna, novac imamo, ali nemamo zakonitog finansijskog puta kojim možemo da isplatimo radnike", rekao je Pavićević.

Poručio je da je cilj da se proširi tržište, obnoviti ugovor sa Norvežanima, da se proširi na Libiju i Ukrajinu...

 Slijedi da nezavisna revizorska kuća da novu procjenu vrijednosti Instituta, te da manjinski akcionari odluče hoće li sa Vladom... 

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović rekao je da je važno utvrditi tačnu vrijednost Instituta. 

"Imamo paket spašavanja koji ide sad. Uložili smo sve napore da se Institut spasi, uspjeli smo da dobijemo mjesec dana, ali značajno je da nam je potrebna pomoć u upravi manjsinskih acionara da bi plan uspio...", dodao je Odović.

Poručio je da u narednih šest mjeseci mogu da dokažu da je Institut jedna profitabilna institucija.

Ministar zdravlja Vojislav Šimun istakao je da je od početka mandata problem Instituta bio visoko na agendi.

Zahvalio se zaposlenima u Institutu.

"Uprkos činjenici da se nalaze u egzistencijalnoj rizi, predano završavaju posao i pravi su partner Vladi u rješavanju ovog pitanja", dodao je Šimun. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније