Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Portal RTCG ]

16. 03. 2024. 12:49 >> 12:49
Čitaj mi:

I DALJE BEZ SARADNJE SA HRVATSKOM

Kako bi oživjeli transplatacioni program, osam ljekara ide na obuku u Minhen

Ljekari Kliničkog centra Crne Gore iz oblasti transplantacione medicine, njih osmoro, sljedeće godine idu u Minhen na obuku za obavljanje postupaka transplantacije bubrega, kako bi održali program transplantacije u našoj državi, rečeno je Portalu RTCG iz Ministarstva zdravlja. Međutim, kako nam je nezvanično potvrđeno, iako je još 2021. godine najavljeno, ipak nije obnovljena saradnja između Crne Gore i Hrvatske, zahvaljujući kojoj bi i naši građani imali ista prava prilikom doniranja organa kao i stanovnici Evropske unije u okviru Eurotransplanta.

Zbog čega od 2021. godine nije obnovljen sporazum sa Hrvatskom, nije poznato, niti nam je na to pitanje odgovoreno, ali je kažu da Crna Gora ima potpisan Ugovor o razmjeni organa sa Eurotransplantom koji je od 2018. godine važeći i kako tvrde, na snazi. On podrazumijeva razmjenu – alokaciju organa sa Eurotransplantom prema principima reciprociteta, razmjene i alokacije organa između država članica ET.

ET je neprofitna organizacija za razmjenu organa između država koje su njegove članice, a to su Njemačka, Austrija, Mađarska, Luksemburg, Holandija, Hrvatska, Slovenija i Belgija. 

Međutim, da bi se ugovor u potpunosti mogao primijeniti potrebno je razvijanje sopstvenog kadaveričnog programa transplantacije (sa mrtvog donora) u Crnoj Gori.

Posljednja kadaverična transplantacija organa u Crnoj Gori urađena je 2018. godine. Tom prilikom je sa preminulog pacijenta urađena eksplantacija srca, pluća, jetre i dva bubrega. Dva bubrega dobili su pacijenti koji su godinama bili na hemodijalizi, dok su ostali organi upućeni u inostranstvo, kako bi Crna Gora mogla da nastavi članstvo u Eurotransplantu preko Hrvatske.

Iz Ministarstva zdravlja za naš portal najavljaju obnovu transplantacionog programa, tako što su Ministarstvo zdravlja, Klinički centra Crne Gore i Univerzitetska klinika u Minhenu (Klinikum rechts der Isar der Technischen Universitat Munchen) zaključili Ugovor o sprovođenju obuke ljekara iz KCCG iz oblasti transplantacione medicine.

“Tačnije obuke ljekara za obavljanje postupaka transplantacije bubrega, u cilju obezbjeđenja održivosti programa transplantacija i obaveza dugoročnog aranžmana ljekara u zdravstvenom sistemu Crne Gore. Realizacija Ugovora, odnosno upućivanje ljekara na obuku sprovodiće se tokom tekuće godine, a obuku će proci ljekari specijalisti urologije i ljekari specijalisti nefrologije”, pojašjavaju oni.

Za realizaciju Ugovora obezbijeđena su finansijska sredstva u iznosu od 750.000 eura.

“Nakon obuke naši ljekari će biti spremni da samostalno izvode operativni program transplantacije bubrega od živog donora, kao i za perioperativno upravljanje postupkom transplantacije bubrega od kadaveričnog donora. Ljekari koji završe obuke biće spremni i za posttransplantacioni ambulantni postupak”, ističu iz Ministarstva zdravlja.

Kadaverična transplantacija organa je metoda liječenja pacijenta kod kojeg je došlo do nepovratnog gubitka funkcije vitalnog organa na način presađivanja organa od preminulog donora kojem je utvrđena moždana smrt primjenom utvrđenih stručnih medicinskih metoda.

Saradnja sa Eurotransplantom se u odvijala na način što su u Crnoj Gori realizovana ukupno dva kadaverična donora organa, i to 2013. i 2018. godine kada su u Crnoj Gori (uz saradnju sa ljekarima iz okruženja) eksplantirana i transplantirana dva bubrega pacijentima sa liste čekanja KCCG-a, dok su preostali organi (srce, pluća, jetra) prema principima alokacije organa koje primjenjuje ET alocirani u države članice ET (Hrvatska, Austrija, Njemačka).

"Realizovani kadaverični organi su omogućili da upravo pacijenti sa liste čekanja u našoj državi dobiju transplantaciju potrebnih organa od ET po principu reciprociteta. Od velikog značaja je podizanje svijesti građana o potrebi doniranja organa posredstvom sredstava javnog informisanja, itd. Tako će Ministarstvo zdravlja u narednom periodu raditi na sprovođenju medijske kampanje podizanja svijesti građana o značaju doniranja organa, što je preduslov za razvijanje kadaveričnog programa transplantacije organa, i samim tim i za unapređenje saradnje sa Eurotransplantom kroz razmjenu organa”, navode iz Ministarstva zdravlja.

U slučaju kada ne mogu da ostvare pravo na liječenje transplatacijom, pacijenti koji su osiguranici Fonda za zdravstveno osiguranje (FZOCG) idu na liječenje van Crne Gore radi transplantacije organa od živog srodnog donora.

To čine u skladu sa propisanom procedurom Pravilnikom o načinu i postupku upućivanja osiguranika Fonda na liječenje van Crne Gore na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, a nakon što su ljekari Urološko nefrološkog konzilijuma KCCG utvrdili da kod primaoca i donora organa postoji imunološka kompatibilnost i podudarnost, podudarnost krvne grupe, da su sprovedene sve potrebne medicinske obrade i pripreme, kao i da je ovo jedini način i metod izlječenja za pacijenta kojem treba transplatirati organ.

“Osiguranici se upućuju u ustanovu van Crne Gore – u Republiku Tursku sa kojom FZOCG ima zaključen ugovor za pružanje usluga koje se ne mogu pružiti u našoj državi, u ovom slučaju transplantacije od srodnih donora”, navode iz Ministarsta zdravlja.

Iz resora kojim rukovodi Vojislav Šimun preciziraju da je od 2022. godine zbog transplantacije bubrega od srodnog donora upućeno u inostranstvo 15 pacijenata, a radi transplantacije jetre tri pacijenta.

Ovo je, kažu, dobar način smanjivanja liste čekanja na transplantaciju organa.

“Krajnju odluku o tome da li će se obaviti transplantacija donosi Etički komitet države i bolnice u kojoj će se procedura obaviti, nakon brojnih etičkih, pravnih, psiholoških i socijalnih  provjera”, navode u odgovorima za Portal RTCG.

Prema Zakonu o transplantaciji organa iz 2019. godine, u Crnoj Gori nije potrebna saglasnost porodice za doniranje organa nakon moždane smrti osoba, koje su tokom života dale saglasnost i potpisale donorsku karticu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније