Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

27. 02. 2024. 13:40 >> 13:41
Čitaj mi:

MPNI

Počeli novi ciklus izrade Strategije pametne specijalizacije

Crna Gora je počela novi ciklus strateškog planiranja pametne specijalizacije, održavanjem dvodnevne obuke na temu dizajna te strategije, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI).

Iz MPNI su kazali da je obuka, koja je održana u prostorijama tog resora, realizovana uz podršku ključnog eksperta za ko-kreaciju inovacionih ekosistema i transfer znanja, Domena Boleta.

Kako su naveli, cilj obuke bio je da se, na samom početku procesa planiranja, osnaže kapaciteti i znanje tima za pametnu specijalizaciju u okviru MPNI, ali i Međuinstitucionalne S3 grupe i inovacionih radnih grupa.

Iz Ministarstva su rekli da je cilj toga kvalitetna priprema Mape puta za izradu strategije, kao i što efikasniji sprovođenje aktivnosti planiranja novog strateškog ciklusa.

„Naredni korak je analiza konteksta i proces konsultacija sa predstavnicima državne uprave, ali i različitim djelovima institucionalnog okvira za pametnu specijalizaciju, koja će rezultirati izradom Mape puta“, piše u saopštenju.

Navodi se da će nakon toga javnosti biti prezentovan taj plan i upućen poziv za aktivno učešće u narednim fazama.

„Crna Gora je predvodnik ovog procesa u regionu proširenja i susjedstva – prva je zemlja van Evropske unije koja je usvojila Strategiju pametne specijalizacije 2019. godine“, rekli su iz MPNI.

Iz tog Vladinog resora kazali su da je Crna Gora prva primijenila i usvojila Okvir za implementaciju te strategije, uradila prvu eksternu evaluaciju za period od 2019. do 2022. godine i da već otpočinje i naredni ciklus planiranja.

Kako su naveli, od 2019. do 2022. u pametnu specijalizaciju je uloženo 72,6 miliona eura, a izrada izvještaja za prošlu godinu je u toku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније