Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

19. 02. 2024. 13:50 >> 13:50
Čitaj mi:

NIŠIĆ SA PREDSTAVNICIMA AmCham-a

Cilj povećanje fleksibilnosti tržišta rada

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić kazala je da strukturne reforme koje sprovodi taj vladin resor imaju za cilj povećanje fleksibilnosti tržišta rada, eliminaciju neformalnog zapošljavanja i unaprjeđenje socijalne stabilnosti, čime se smanjuje stopa siromaštva.

Nišić je to kazala tokom sastanka sa predstavnicima Američke privredne komore (AmCham) u Crnoj Gori, predsjednicom Upravnog odbora Svetlanom Vuksanović, izvršnim direktorom dr Markom Miročevićem, predsjednikom Komiteta za radne odnose Zoranom Soknićem i menadžerkom Ana Marijom Simonović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, teme o kojima se diskutovalo na sastanku odnosile su se na aktuelna ekonomska dešavanja, ostvarenu saradnju i mogućnosti za unapređenje poslovnog ambijenta u Crnoj Gori.

Prepoznajući izazove na tržištu rada, kako se navodi u saopštenju, ministarka je istakla važnost daljeg razvoja ljudskog kapitala. Ona je naglasila da je zapošljavanje i osnaživanje mladih prioritet, posebno uzimajući u obzir starenje stanovništva i potencijalno uključivanje mladih iz Crne Gore u tržište rada EU.

“Strukturne reforme koje sprovodimo imaju za cilj povećanje fleksibilnosti tržišta rada, eliminaciju neformalnog zapošljavanja i unaprjeđenje socijalne stabilnosti, čime se smanjuje stopa siromaštva, navela je Nišić.

Ministarka je kazala da Crna Gora posebnu pažnju posvećuje uvođenju novih softverskih sistema u institucije sistema u oblasti tržišta rada, te da je intenzivan rad na digitalizaciji svih usluga u oblastima za koje je nadležno Ministarstvo jedan od najvažnijih prioriteta.

Predstavnici AmCham-a su naglasili važnost uključivanja poslovne zajednice u oblikovanje radnog zakonodavstva u cilju unaprjeđenja konkurentnosti crnogorskog tržišta rada.

“Sigurni smo da će otvorena, kontinuirana i blagovremena komunikacija u okviru “Rule of Dialogue” programa između Ministarstva i AmCham-a dovesti do rada na zajedničkim interesima u pogledu eliminisanja biznis barijera, kreiranja boljih politika, a posljedično i do njihove bolje implementacije, na korist društva u cjelini”, istakli su predstavnici AmCham-a.

Naveli su da je kreiranje savremenog i fleksibilnog pravnog okvira imperativ razvoja ljudskih resursa, kako bi bili primamljivo okruženje za poslodavce i zaposlene, stoga ih, raduju najave resornog Ministarstva da se ide u pravcu unaprjeđenja radne regulative.

"Pozdravili su napore Ministarstva i pružili punu podršku prelasku na digitalne platforme za podnošenje određene dokumentacije u cilju poboljšanja efikasnosti. Jednostavnija i jeftinija procedura, pouzdanost i potpunost podataka i evidencija, kao i promovisanje održivog pristupa poslovnim aktivnostima, ostaju prioritet saradnje", navodi se u saopštenju.

Iskazujući zadovoljstvo zbog dugogodišnje uspješne saradnje, ministarka je istakla da će Ministarstvo koje predvodi biti posvećeno snaženju partnerstva sa AmCham-om, kroz transparentan pristup komunikaciji i razmjeni informacija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније