Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.В.

06. 12. 2023. 10:09 >> 10:23

APELACIONI SUD ODLUČUJE

Stigla žalba na odluku o izručenju Do Kvona

Advokati optuženog Do Kvona izjavili su žalbu na rješenje Višeg suda u Podgorici da su ispunjene pretpostavke za njegovo izručenje, po zamolnicama Južne Koreje i SAD-a. Žalba je, kako je saopšteno Portalu RTCG, predata Apelacionom sudu. 

Do Kvona, koga terete za prevaru na kriptotržištu tešku desetine milijardi eura, crnogorske vlasti uhapsile su u martu ove godine. On je u međuvremenu u Podgorici osuđen na četiri mjeseca zatvora za falsifikovanje putnih isprava, Potom mu je određen ekstradicioni pritvor. 

Da su ispunjeni uslovi za izručenje, Viši sud u Podgorici rješenjem je utvrdio 17. novembra,

"U obrazloženju rješenja istaknuto je da stoji činjenica da je okrivljeni K.D.H. dao saglasnost da se po skraćenoj proceduri izruči nadležnim organima Republike Južne Koreje, međutim Viši sud u Podgorici je našao da se u konkretnom slučaju radilo o ekstadiciji kojoj se obratilo više država, te da se primat ipak reguliše odredbom čl. 22 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, kada će Ministar odlučiti koja država ima prednost u slučaju eventualnog izručenja. Iz čega proizilazi da će o navedenom konačnu odluku donijeti ministar pravde Crne Gore“, navodi se u saopštenju Višeg suda.

Kako se objašnjava, ukoliko ministar pravde dozvoli konačno izručenje okrivljenog, izručenje će se realizovati nakon okončanja izvršenja krivične sankcije izrečene pred Osnovnim sudom u Podgorici u predmetu koji se protiv istog vodio zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave iz čl. 412 st. 2 u vezi st.1 Krivičnog zakonika Crne Gore, a u kojem predmetu je pravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri mjeseca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније