Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 12. 2023. 09:51 >> 09:52

SASTANKU SA AMBASADORKOM

Vujović: Podrška UK veoma značajna u razvoju kulturne diplomatije

Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) će nastaviti da podržava Crnu Goru u svim oblastima, naročito kada je riječ o borbi protiv dezinformacija, razvoju kulturne diplomatije, predstavljanju Crne Gore kao atraktivne filmske destinacije, poručila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović.

Na sastanku sa britanskom ambasadorkom u Crnoj Gori Don Meken i predstavnicima Britanskog savjeta, sagovornice su poželjele jedna drugoj uspješan mandat i kazale da su diplomatski odnosi između UK i Crne Gore decenijama dobri, posebno ističući saradnju u oblasti kulture i medija.

“Mnogi projekti su počeli i realizovani uz pomoć Britanske ambasade u Crnoj Gori i zahvalni smo na tome. Znam da su predmet vaše posebne pažnje uvijek bili mediji i to je nešto što je naročito značajno za nas, zbog toga što prepoznajemo da kasnimo i da u tom domenu moramo nastojati da idemo u korak sa savremenim evropskim praksama”, poruka je Vujović.

Posebno, kako je rekla, podržava inicirani program koji se odnosi na borbu protiv dezinformacija, što je veoma važno u regionu koji je podložan toj vrsti uticaja.

“Smatramo da nam je potrebna stručna i ekspertska pomoć zemalja koje imaju iskustva sa ovom izazovima”, rekla je Vujović.

Kao primjer dobre prakse iz UK, navela je filmsku industriju Crne Gore koja se može učiti primjerom.

“Iz Filmskog centra su nam kazali da su željeli primijeniti model Sjeverne Irske za promociju Crne Gore kao lokaliteta za snimanje filmova i da su kroz saradnju sa vama došli do značajnih saznanja i informacija. U tom smislu nam je veoma značajna vaša podrška, kako bismo privukli inostrane producente i predstavili Crnu Goru kao atraktivnu filmsku destinaciju”, kazala je Vujović.

Poručila je da tokom mandata želi raditi na predstavljanju Crne Gore i njene kulture regionu i Evropi, a kulturna diplomatija veoma može da doprinese tom cilju.

“Želimo da predstavljamo svijetu našu bogatu kulturnu baštinu i našu kreativnost, jer smatram da Crna Gora u ovoj oblasti ima mnogo da ponudi. Želimo da još snažnije povežemo kulturu i turizam i kreiramo kvalitetan kulturni proizvod koji ćemo ponuditi turistima, naravno između ostalog i turistima iz UK, koji nam dolaze u sve većem broju posljednjih godina”, primijetila je Vujović.

Ambasadorka Meken istakla je da joj je veoma drago što MKM ima opširnu i jasnu listu prioriteta uz poruku da Britanska ambasada i Britanski savjet stoje na raspolaganju za svaku vrstu pomoći.

Pohvalila je što je fokus Ministarstva upravo na kulturnoj diplomatiji.

“Za nas je jako zanimljiva tema kulturni turizam i svakako želimo da u okviru CIM foruma u Kotoru i tu temu obradimo sa stručne strane dovodeći ljude koji su upravo i u UK baveći se kulturnim nasljeđem uspjeli da naprave jedan efektni kulturni turizam. Tako da, to zaista jeste polje na kome možemo da sarađujemo. Ono što je za nas jako važno, a znamo da postoji i u Crnoj Gori su kreativni habovi”, poručila je Meken.

Dodala je da u okviru projekta “Kreativni producenti” u Crnu Goru dovode ljude koji su kreirali slične habove u UK i i uspješno ih vode na održiv način “i smatramo da na ovom polju postoji prostor za saradnju”.

Vujović je odgovorila da je ekspertiza dobrodošla, napominjući da je kreativni hab u Kotoru, s podrškom od 1,8 miliona eura od EU putem IPA projekta, uspješno rekonstruisan prema stručnim standardima, ali da je ključno kako stvoriti održiv model za korišćenje tog, ali i za buduće habove.

Gosti su pokazali interesovanje i za projekat izgradnje novog objekta Muzeja savremene umjetnosti, koji će uz potpuno poštovanje zelene agende biti novi ''landmark" Podgorice, a Vujović je dodala da novi direktor Muzeja savremene umjetnosti pokazuje proaktivnost, ima odlične međunarodne kontakte i “smatramo da će Muzej biti glavni centar kulturnih zbivanja u Glavnom gradu”.

"Upravo kroz program koji zovemo Kreativna ekonomija možemo da pomognemo i svakako pružimo ekspertizu. Znamo da su britanski muzeji najposjećeniji i imaju najodrživije modele. Izgradnja novog MSU je projekat koji podržavamo i radujemo se budućoj saradnji”, kazala je Meken.

Kada su mediji u pitanju, iz ambasade su istakli da im je posebno drago što je usvojena Medijska strategija napominjući da su veoma značajna i tri medijska zakona i da bi bilo važno da se što ranije usvoje kako bi medijska scena što bolje funkcionisala.

Vujović je istakla da su mediji u fokusu MKM-a, da je rad na zakonima trajao dugo, bio inkluzivan i doveo do izrade kvalitetnih nacrta tekstova.

“Ova Vlada je tek nedavno preuzela dužnost i potrebno je da još jednom razmotrimo sve predložene izmjene kako bismo zakone uputili na usvajanje Skupštini. Uvjeravam Vas da će medijski zakoni aposlutno biti visoko na mojoj agendi, zato smo dozvolili sebi to vrijeme da napravimo jos jedan krug konsultacija”, objasnila je Vujović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније