Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.М.Љ.

03. 12. 2023. 09:03 >> 09:07

CGO

Ukidanje posebnog odjeljenja, poruka da OSI nijesu prioritet

Ukidanje posebnog odjeljenja za prava OSI, u okviru nadležnog Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, šalje poruku da osobe sa invaliditetom nijesu prioritet djelovanja Vlade u oblasti ljudskih prava, smatraju u Centru za građansko obrazovanje. Oni su kazali da još jedan 3. decembar - Međunarodni OSI - prolazi bez napretka u ostvarivanju njihovih prava.

„Iako Strategija za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti prepoznaje žene i djevojčice kao posebne mete diskriminacije, u praksi institucije ne čine dovoljno da se takvi slučajevi spriječe. OSI još uvijek ne mogu u potpunosti tajno glasati na izborima čime se direktno krše njihova političkih prava“, navode iz CGO.

S druge strane, istraživanja CGO ukazuju da građani i građanke imaju vrlo malu socijalnu distancu prema OSI.
„I to prihvatanje mora biti putokaz vlastima u pravcu poboljšanja potrebnih servisa podrške za OSI, primarno personalne i asistencije u nastavi i na poslu, zatim prilagođavanja javnih objekata i informacija, ali i adresiranja višestruke diskriminacije“, navodi se u saopštenju.
Oni su pozvali institucije da OSI, kao jednu od ranjivih grupa, uvrste u svoje prioritete i doprinesu unaprijeđenju njihovog dostojanstvenog života.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније