Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 11. 2023. 18:39 >> 19:03
3

UDRUŽENjE SUDIJA

"Sudija da se uzdrži od davanja mišljenja van pretresa"

Povodom današnjih izjava u vezi sa odlukom Apelacionog suda Crne Gore u predmetu poznatom kao "državni udar", Udruženje sudija pozvalo je sve aktere da svojim odnosom prema sudskoj grani vlasti daju aktivan doprinos potvrdi da vladavina prava predstavlja jednu od ključnih odlika demokratije.

"U tom pravcu je, kada je u pitanju pravosuđe, neophodno istaći i osnovne principe Etičkog kodeksa sudija, koji nalažu da je sudija dužan da se van ročišta i pretresa uzdrži od davanja mišljenja o predmetu sa kojim je zadužen, o drugim predmetima i sudskim postupcima koji su u toku, kao i o odlukama sudova", piše u saopštenju, koje potpisuje Miodrag Pešić, predsjednik Udruženja sudija Crne Gore.

Jedan od lidera Koalicije ZBCG Milan Knežević kazao je na pres konferenciji da želi da pita jednog od tužioca koji je izjavio da je pročitao sve materijale iz SKY da li je pokrenut predmet protiv Ljuba Milovića, Petra Lazovića i izvjesnog "D" koji se pominje u prepiskama kao osoba koja je nudila novac za presudu u slučaju "Državni udar".

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) treba da utvrdi sve činjenice i okolnosti oko donošenja prvostepene i drugostepene odluke u slučaju “državni udar”, kazala je sutkinja Višeg suda Suzana Mugoša, navodeći da je uvjerena da je odluka Apelacionog suda kupljenja.

Udruženje sudija Crne Gore podsjeća da su dostojanstvenost, poštenje i nepodmitljivost temeljni principi na kojima počiva integritet sudije.

"Sudija je dužan održavati i razvijati dobre kolegijalne odnose i stručnu saradnju sa kolegama, pa postoji i obaveza da se sudije uzdržavaju od davanja javnih izjava ili komentara o predmetima koji su u radu, zbog kojih bi se u javnosti mogao stvoriti utisak pristrasnosti", zaključuje se.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније