Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

К.Р.

07. 11. 2023. 11:32 >> 11:37

VEŠOVIĆ I BANIĆEVIĆ

Teško do primirja na Bliskom istoku

Predavač na humanističkim studijama na Univerzitetu Donja Gorica Nikola Banićević kazao je u Jutarnjem programu „Dobro jutro Crna Goro“ da je u ovim okolnostima teško govoriti o postizanju mira na Bliskom istoku uopšte. Urednik portala RTCG Marko Vešović, koji je prethodne sedmice izvještavao iz Izraela, istakao je da se i u Tel Avivu povremeno osjeća ratna atmosfera. Kako kaže, radi vrlo malo institucija, a na ulicama gotovo da nema ljudi.

Banićević je istakao da je Bliski istok dio svijeta gdje je teško postići mir, i da smo to vidjeli od 1948. godine do danas.

"Kada govorimo o trenutnutnoj faktičkoj situaciji i sukobu koji postoji između Izraela i Palestine teško je govoriti i o postizanju primirja uopše. Svaka od strana ima svoje ciljeve i svaka od svojih strana postigla je svoje uspjehe gledajući iz svoje perspektive i samim tim zadržavaju ono što je do sad postignuto i samim tim ne vidim mogućnost da se pristupi procesu koji bi doveo do primirja“, istakao je Banićević.

Dok je boravio u Izraelu, Vešović je stekao utisak da tamo već razmišljaju o tome šta bi moglo da bude opcija nakon što eventualno dođe do vojnog rješenja.

„Izraelski istoričar i istraživač holokausta kazao je da u Izraelu razmišljaju o dva rješenja, jedno je da se upravljanje prepusti Ujedinjenim nacijama, a druga opcija je da se to ponudi arapskim državama koje priznaju Izrael”, rekao je Vešović.

Dok je on boravio u Tel Avivu nije se čula sirena, koja se inače često čuje.

„Skloništa su tu, daje se jasna preporuka, imate minut i 20 sekundi da se sklonite kada dobijete obavještenje“, pojašnjava Vešović.

On je kazao da stanovnici Izraela koriste aplikaciju koja ih upozorava na raketni napad.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније