Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J. [ Portal RTCG ]

31. 10. 2023. 14:09 >> 14:18
1

SRBIJA UNIŠTILA POŠILjKU IZ HRVATSKE

Đaković: U Crnoj Gori nema mandarina koje sadrže opasni pesticid

U Crnoj Gori nema spornih mandarina koje su proizvedene u Hrvatskoj, a koje sadrže pesticid hlorpirifos, potvrdio je Portalu RTCG direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković.

Regionalni mediji obajvili su danas da je u mandarinama iz Hrvatske koje su bile namijenjene izvozu na tržište Srbije pronađen nedozvoljeni pesticid - hlorpirifos (Chlorpyrifos), te je naloženo da se voće uništi.

Ove informacije su objaavljene na sajtu Sistema Evropske unije za brzo obavještavanje o bezbjednosti hrane (RASFF).

U našoj državi, međutim, nema mandarina iz Hrvatske.

“Crna Gora jedna od zemalja mediteranskog regiona je proizvođač, a čak i izvoznik mandarina, pa je proizvodnja ove kulture samodovoljna na našem tržištu, a po podacima Fitosanitarne inspekcije, do današnjeg dana nije evidentiran uvoz mandarina iz Hrvatske”, rekao je Đaković Portalu RTCG.

Kako je objavljeno na sajtu RASFF, u uzorcima mandarina koji su uzeti 18. oktobra pronađen je opasni pesticid - hlorpirifos.

“Registrovano je 0,044 mgkg ovog pesticida.Naređeno je da se mandarine unište”, navodi se na sajtu RASFF.

Pesticid hlorpirifos u Evropskoj Uniji je zabranjen od početka 2020. godine, a u Srbiji od prošle godine, osim za šećernu repu, po odluci Ministarstva poljoprivrede.

U avgustu je na hrvatskoj granici utvrđen visok nivo pesticida hlorpirifos u pošiljci breskvi koja je stigla iz Srbije, pa je tovar vraćen. Mediji su ranije prenijeli i da su 7. jula sa granice sa Slovenijom vraćene breskve proizvedene u Srbiji i da je tada ustanovljeno da breskve sadrže pesticid hlorpirifos.

Hlorpirifos je insekticid širokog spektra koji ubija insekte pri kontaktu tako što utiče na normalno funkcionisanje nervnog sistema. Neke studije su pokazale da može da prouzrokuje poremećaje u razvoju djece.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније