Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

30. 10. 2023. 14:58 >> 16:17

DEFILE U ČAST POČETKA

Otvoren novi prostor za rad Baletske škole “Princeza Ksenija”

Novi prostor za rad Baletske škole “Princeza Ksenija” svečano je otvoren u nedjelju u Podgorici, na adresi Bulevar Ivana Crnojevica 54/4, u prisustvu velikog broja učenica, profesora i prijatelja škole, saopšteno je iz te škole.

Program je, kako se navodi u saopštenju, otvoren svečanim defileom učenika i profesora škole užim dijelom centra grada, koji je predvodio Orkestar Vojske Crne Gore.

“Čast da presiječe vrpcu i označi početak rada u novom prostoru, koji je izrađen po najvišim estetskim i tehničkim standardima, pripala je patronu škole, Nj.E. Piusu Alexandru Fisheru. Novi prostor za rad Baletske škole „Princeza Ksenija“ u samom „srcu Podgorice“ obezbijediće inspirativno okruženje za rastući broj učenika ove škole”, istakao je u pozdravnom govoru Fisher.

Prema njegovim riječima, ta škola se za više od 20 godina, otkad ju je osnovala Vanja Pantović, razvila u jednu od najprestižnijih i najizuzetnijih privatnih obrazovnih institucija u Crnoj Gori.

“Vanja Pantović uspjela je da postavi temelje baleta u Crnoj Gori angažujući visokoobrazovane profesore iz različitih država. Profesori su dolazili iz Bugarske, Ukrajine, Rusije, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država, a sada čak i iz Kine“, kazao je Fišer i iskazao zadovoljstvo što je za projekat uređenja enterijera škole odabrana prestižna arhitektonska firma Business Art, na čijem je čelu Mladen Krekić.

Učenice Baletske škole „Princeza Ksenija“, podsjetio je Fišer, zahvaljujući predanom radu u školi, imale su priliku da nastupaju ne samo na domaćim scenama, već i na pozornicama u Njemačkoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Austriji, Ukrajini, Italiji, Kini.

„U „Princezi Kseniji“ stiču se vještine koje dovode do uspjeha učenika ne samo u baletu, već u svakoj profesiji i životnoj situaciji. Oni uče koliko predan trening, disciplina, timski duh i posvećenost pomažu u postizanju pozitivnog rezultata. Mnoge bivše balerine Baletske škole „Princeza Ksenija“ sada grade svoje uspješne karijere na poljima arhitekture, medicine, mikrobiologije, glume... Neke od njih su studentkinje baletskih akademija u Plovdivu i Sofiji. I upravo one – Tijana Dragović, Tamara Radonjić i Katarina Vujošević, biće prve profesionalne baletske pedagoškinje u Crnoj Gori“, kazao je Fišer.

U saopštenju se navodi da je uslijed nedostatka Vladine podrške ovom projektu, privatna donacija bila od suštinskog značaja kako bi institucija poput Baletske škole „Princeza Ksenija“ ne samo preživjela, već i „uzletjela“.

Enterijer novog kulturnog i umjetničkog mjesta u Podgorici potpisuje Business Art studio Arhitekture.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније