Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј.

30. 09. 2023. 16:20 >> 16:20

NENEZIĆ

"FCJK jedan od stubova odbrane crnogorskog nacionalnog bića"

Iz Socijaldemokrata Crne Gore su kazali da je Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) jedan od stubova odbrane crnogorskog nacionalnog bića i, poručili da ga zato treba održati i sačuvati.

"Uopšte nas nije iznenadilo što se, u susret popisu stanovništva, na meti našao upravo Fakultet za crnogorski jezik i književnost", kazao je poslanik SDCG Branislav Nenezić.

On u saopštenju navodi da je u potpunosti neprihvatljivo da bili ko targetira tu visokoškolsku ustanovu, i to baš u vrijeme koje prethodi akreditaciji.

"Podsjetićemo da je Fakultet za crnogorski jezik i književnost, od dolaska 'oslobodilaca' 2020. godine, konstantno izložen napadima koji dolaze iz samog sistema, tj. od Vlade i resornog ministarstva. Dovoljno je pomenuti činjenicu da, usljed opstrukcija iz ministarstva, zaposleni u jednom periodu nijesu ni primali plate. No, ni to nije zaustavilo ove nepokolebljive borce za očuvanje crnogorskog bića u njihovoj misiji da mladim generacijama prenose znanje i uče ih, pored stručne tematike kojom se bave, ljubavi prema domovini", kazao je Nenezić.

Ne smije se, kaže, zaboraviti ni doprinos te institucije razvoju crnogorskog jezika.

"Dovoljno je pomenuti činjenicu da je Standardizacija crnogorskog jezika djelo upravo ljudi koji vode FCJK i predaju na njemu. Ne smijemo prenebregnuti činjenicu da je ova obrazovna institucija objavila oko 250 izdanja, da je izdavač jedinog relevantnog međunarodnog filološkog časopisa u Crnoj Gori, organizator velikog broja naučnih skupova, izdavač jedine Istorije crnogorske književnosti", navodi Nenezić u saopštenju.

FCJK se kaže Nenezić mora održati i sačuvati.

"Ovo su samo neki od razloga zašto FCJK, kao jedan od stubova odbrane crnogorskog nacionalnog bića, moramo održati i sačuvati, a istovremeno su ovo razlozi zašto centri moći van Crne Gore i njihovi izvršitelji u državi pokušavaju da se, na sve načine, obračunaju sa ovom ustanovom. Poručujemo im da im, dok ima Crnogorki i Crnogoraca, dok ima svih onih koji se drugačije izjašnjavaju, a poštuju sve svoje sugrađanke i sugrađane, to neće poći za rukom", zaključio je Nenezić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније