Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 09. 2023. 20:09 >> 20:09
1

USSCG

Pritisak na Rmandića nastavak zastrašivanja članova sindikata

Poziv predsjedniku Nezavisnog sindikata policije Crne Gore (NSPCG) Crne Gore, Igoru Rmandiću, da u Odjeljenju bezbjednosti Podgorica da izjavu povodom današnjeg mirnog protestnog okupljanja, Unija slobodnih sindikata Crne Gore ocjenjuje nastavkom pritiska i sindikalne diskriminacije.

"Bez pisanog naloga o tome ko je, zašto i zbog čega naložio njegovo ispitivanje, jasno je da se radi o unaprijed isceniranom nastavku iscrpljivanja predsjednika NSPCG, ali i zastrašivanja svih članova/ca ovog sindikata, a posebno učesnika/ca današnjeg protesta. Jasna je namjera da se, pored pokušaja ograničavanja prava na sindikalno organizovanje i djelovanje, sada želi ograničiti pravo na javno okupljanje, slobodu misli i slobodu izražavanja", ističu u Uniji.

Dodaju da ovakav vid najnovijeg nasrtaja na osnovna ljudska prava i slobode neće osujetiti NSPCG da nastavi svoju beskompromisnu borbu za unapređenje uslova rada crnogorskih policijskih službenika.

U toj borbi, koja znači borbu za prave demokratske vrijednosti i slobode, Unija slobodnih sindikata Crne Gore biće im siguran oslonac i pratilac.

"Budući da su državni i pravosudni organi u slučaju današnjeg, u skladu sa zakonom najavljenog i održanog protestnog skupa, reagovali promptno, vjerujemo da će već od sjutra po službenoj dužnosti reagovati i na svako naše javno ukazivanje na antisindikalnu diskriminaciju i kršenje osnovnih prava iz rada i po osnovu rada. U tom smislu, podsjećamo ih na član 182 Krivičnog zakonika, koji propisuje kaznu zatvora ili novčanu kaznu za one koji svjesnim kršenjem zakona ili na drugi protivpravan način sprječavaju ili ometaju sindikalno organizovanje i djelovanje. Ukazujemo i na član 224 koji predviđa kaznu zatvora do tri godine za one koji se svjesno ne pridržavaju zakona, kolektivnih ugovora i drugih akta o pravima iz rada i po osnovu rada i koji takvim svojim činjenjem uskraćuju ili ograničavaju zaposlenima prava koja im pripadaju", navode u saopštenju USSCG.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније