Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

17. 07. 2023. 14:08 >> 16:36

APEL UNICEF-A

Djecu mlađu od tri godine ne smještati u Bijelu

Umjesto upućivanja u ustanove za smještaj, kao što je Dječji dom Bijela, djeca bez roditeljskog staranja uzrasta 0 do 3 godine, uz podršku sistema socijalne i dječje zaštite, treba da ostanu u porodici ili da budu upućena u hraniteljske porodice, poručio je šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Huan Santander.

Crna Gora je, podsjećaju iz UNICEF-a, prva zemlja u regionu koja nije imala djecu mlađu od tri godine smještenu u ustanovama, ali to više nije slučaj, pa pozivaju da se hitno ponovo postigne taj standard ljudskih prava.

„Više od 50 godina istraživanja pokazuju da su djeca smještena u ustanove u ranom djetinjstvu izložena riziku od zaostajanja u razvoju – to se može nadomjestiti samo brigom u porodičnom okruženju punom ljubavi. Iz tog razloga, UNICEF poziva da se u Crnoj Gori obezbijedi da nijedno dijete mlađe od tri godine ne bude smješteno u ustanovu”, kazao je Santander.

Kao potpisnica Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta, Crna Gora se obavezala da će svakoj djevojčici i svakom dječaku omogućiti da ostvari pravo da odrasta u sigurnom porodičnom okruženju.
Iz UNICEF-a kažu da je jedan od kriterijuma za proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji da nema djece mlađe od tri godine u ustanovama.

Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, pozvala je sve relevantne institucije Crne Gore da omoguće da svako dijete u Crnoj Gori ostvari svoje pravo na odrastanje u toplom porodičnom okruženju.

“Crna Gora treba da podstiče dalji razvoj hraniteljstva i usvajanja djece. Smiještanje u porodicu svakog djeteta koje nema odgovarajuće roditeljsko staranje i mlađe je od tri godine treba da bude hitan nacionalni prioritet”, kategorična je ona.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja radi na izradi prve Strategije deinstitucionalizacije, čiji je cilj da se se smještanje djece u institucije zamijeni njegom u porodici.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković rekao je da ova strategija treba da ima fokus na jačanju mehanizama za sprečavanje izdvajanja djece iz porodica, kao i na jačanju sistema hraniteljstva u Crnoj Gori.

“Neophodno je dalje promovisati i razvijati nesrodničko hraniteljstvo. Takođe, neophodno je hitno razviti hraniteljstvo uz intenzivnu podršku (tzv. specijalizovano hraniteljstvo) za djecu sa smetnjama u razvoju i urgentno hraniteljstvo za djecu mlađu od tri godine i djecu žrtve nasilja”, istakao je Bjeković.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније