Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ A.B. ]

07. 06. 2023. 17:21 >> 17:35

AKCIJA MUP-A

U Nikšiću danas istopljeno blizu 800 komada oružja

Ukupno 798 komada oružja istopljeno je danas u Nikšiću.

Kako je saopšteno, to je akcija Ministarstva unutrašnjih poslova u saradnji sa UNDP/SEESAC - Centrom za kontrolu malog i lakog naoružanja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić saopštio je da je današnje uništavanje oružja rezultat kontinuiranog rada i saradnje između državnih institucija, civilnog društva i međunarodnih partnera.

"Sa svakim uništenim komadom vatrenog oružja korak smo bliže društvu u kojem preovladava mir i bezbjednost", naglasio je Adžić.

Kazao je da podaci Platforme za monitoring oružanog nasilja ukazuju da se u periodu od 2020. do 2022. godine u Crnoj Gori dogodio 171 incident sa vatrenim oružjem, uključujući i slučajeve porodičnog nasilja.

Među žrtvama je bilo 122 muškarca i 29 žena.

V.d. stalne predstavnice UNDP-a u Crnoj Gori Ekaterina Paniklova kazala je da su ovi incidenti imali 36 smrtnih ishoda – osam žena i 28 muškaraca.

"Ove brojke nam ukazuju na hitnu potrebu bavljenja rizicima povezanim sa ilegalnim posjedovanjem i zloupotrebom vatrenog oružja. Crna Gora je od 2017. godine uspješno deponovala oko 4.071 komada malokalibarskog i lakog oružja, uz gotovo 96.000 komada municije. Vjerujemo da će, kroz nastavak saradnje Crne Gore sa UNDP-om i SEESAC-om, količina vatrenog oružja i municije koja će biti uništena tokom naredne godine premašiti dosadašnju, što će doprinijeti većoj stabilnosti i miru za zemlju i region”,zaključila je ona. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније