Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Nena Drašković, Radio Crne Gore ]

07. 06. 2023. 07:01 >> 07:07

MINISTARSTVO INICIRALO

"Izmjene zakona o sudijama - korak ka depolitizaciji pravosuđa"

Kako bi se sudska grana vlasti oslobodila političkog uticaja, Ministarstvo pravde iniciralo je izmjene i dopune Zakona o Sudskom savjetu i sudijama. Sagovornici Radija Crne Gore, sudije i advokati, poručuju da je će to biti veliki korak naprijed u depolitizaciji pravosuđa ukoliko Zakon opravda svrhu svog postojanja.

Članovi Sudskog savjeta uvjereni su da će novim zakonskim rješenjem unmogome uticati na suzbijanje političkog uticaja u njihovim redovima.

"Smatram da su te novine u potpunosti usklađene sa onim što nam više godina unazad preporučuju Greko i Evropska mreža sudskih savketa. Želim da apostrofiram da je konsultativno vijeće evrospkih sudija u jednom od svojih mišljenja bilo izriččito da članovi Sudskog svjeta ne bi trebali biti aktivni političari ili članovi izvršne ili zakonodavne vlasti", kazao je za Radio član Sudskog savjeta Rade Ćetković.

On smatra i da će se ovakvim normativnim rješenjem zaokružiti sve ono što može uticati na sukob interesa.

Da je u pitanju veliki korak naprijed u oslobađanju od političkog uticaja, smatra predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović.

Iz nekoliko nevladinih kazali su za Radio Crne Gore da nijesu upoznati sa novim zakonskim rješenjem, te da ne mogu komentarisati. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније