Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

А.М.

05. 06. 2023. 13:04 >> 22:01
4

ODLUKA VLADE

Smjene u Ispitnom centru, novi direktor Miloš Trivić

Direktorica Ispitnog centra Dragana Dmitrović i Upravni odbor Ispitnog centra smijenjeni su na telefonskoj sjednici Vlade, proiziliazi iz dokumenta u koji je Portal RTCG imao uvid. Do smjene je došlo na zahtjev ministra prosvjete Miomira Vojinovića, a nakon što je više stotina maturanata dobilo nula bodova na ispitu iz maternjeg jezika.

U odluci Vlade Crne Gore navodi se da se "zbog neizvršavanja zakonom utvrđenih obaveza u pogledu organizacije i izvođenja eksternih ispita i neizvršavanja odluka nadležnih državnih organa" razrješava Dragana Dmitrović dužnosti direktora Ispitnog centra, raspušta se Upravni odbor Ispitnog centra i razrješava se Dragana Nenadović dužnosti glavnog ocjenjivača.

Za vršioca dužnosti direktora Ispitnog centra imenovan je dosadašnji samostalni savjetnik I u Ministarstvu prosvjete Miloš Trivić. Imenovan je i privremeni Upravni odbor.

Njima je naloženo da u roku od dva dana od stupanja na snagu pomenute Odluke izvrše ponovni pregled testova učenika koji nijesu položili ispit. 

Odluka stupa na snagu objavom u Službenom listu.

Grupa maturanata je u petak sa roditeljima protestovala ispred Ispitnog centra i Ministarstva prosvjete negodujući što nijesu položili ispite iz maternjeg jezika u sklopu eksterne provjere znanja. Njih 533 dobilo je nula bodova zbog navodnog prepisivanja, a među njima su i lučaši i đaci generacije.

Ministarstvo prosvjete je nakon toga preporučilo Ispitnom centru Crne Gore da komisija za ocjenjivanje testova iz maternjeg jezika za maturante ponovo vrednuje testove.

Komisija za ocjenjivanje maturskog/stručnog ispita saopštila je juče da nema zakonsku mogućnost da ponovo ocijeni već ocijenjene testove, te predlaže ponovno polaganje u vanrednom junskom roku.

Naveli su da su se dva puta obraćali imejlovima direktorki Ispitnog centra i predstavnicima Državne maturske komisije, tražeći odgovore na pitanje šta uraditi sa prepisanim odgovorima, ali da ih do kraja ocjenjivanja nijesu dobili.

Predstavnica roditelja Slađana Knežević jutros je u Jutarnjem program7u TVCG kazala da sa sigurnošću može da tvrdi da 553 maturanta neće izaći na vanredni rok 13. juna.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније