Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Александра Јованчевић, ТВЦГ

04. 06. 2023. 19:49 >> 19:49
3

LAKIĆ

Ministarstvo pravi politički pritisak na Ispitni centar

Nakon što je Ministarstvo prosvjete naložilo da se ponovo pregledaju i ocijene testovi maturskog ispita iz maternjeg jezika, iz Komisije Ispitnog centra je saopšteno da nema novog ocjenjivanja i ponuđen novi termin polaganja za nezadovoljne - 13. jun. Ministarstvo ne odustaje od prvobitnog zahtjeva, navodeći da novi termin nije u skladu s propisima, a najavljuju i pokretanje postupka utvrđivanja odgovornosti svih učesnika u procesu organizacije eksternih ispita. Marko Lakić iz Mense smatra da je Ispitni centar uradio svoj posao kako treba, ocjenjujući da je po srijedi politički pritisak.

Komisija Ispitnog centra kojoj je Ministarstvo prosvjete naložilo da ponovo pregleda i ocijeni testove maturskog ispita iz maternjeg jezika, odlučila je – nema prepravljanja ocjena, a učenici mogu 13. juna ponovo na provjeru znanja.

Ne mogu, kažu, da žmure na činjenicu da je oko 300 đaka na jedan zadatak dalo isti, netačan odgovor. Pa makar i među njima bili đaci generacije. Ministarstvo ne odustaje i opet traži isto. Određivanje novog roka za polaganje, kako navode, nije u skladu s propisima, pa najavljuju da će pokrenuti postupak utvrđivanja odgovornost svih učesnika u procesu organizacije eksternih ispita.

Marko Lakić iz Mense smatra da je nepotrebno ponovno ocjenjivanje koje Ministarstvo zahtijeva, kako kaže, iz političkih razloga.

"Ukoliko se desi da se izvrši pritisak na ljude u Ispitnom centru i da se preprave ocjene, samim tim dobijate zadovoljnu djecu, roditelje, nastavnike i zadovoljne glasače", kaže Lakić.

I kao na ispitu - nula na testu, pomoć ministra, prepravljene ocjene - nameće se, kaže Lakić, logično pitanje.

"Trebali da dobijemo zadovoljne glasače za izbore ili realno stanje prosvjete u Crnoj Gori. A realno stanje u prosvjeti je broj nula koje smo dobili na ovom testiranju. Realno je i sve ono što su softveri prepoznali kao kopiranje i prepisivanje", poručuje Lakić.

Još realnije je, kaže, da se prizna istina.

"Postojao je viber čat i nekoliko hiljada djece, slikani testovi, i tamo je neko radio testove i slao odgovore, i djeca su odatle prepisivala", objašnjava Lakić.

A da prepisivanje nije u redu, kao ni zataškavanje – najvažnija je lekcija koju bi kao roditelji, nastavnici i sistem trebalo da naučimo našu djecu.

"Ako pogledamo situaciju u našem društvu prevaranti prolaze najbolje. Možda roditelji žele da nauče djecu da su prevaranti od malih nogu da bi dobro prošli u životu, ja smatram da to nije dobra vrijednost za naše društvo", kaže Lakić.

Možda su sve ove nule na maturskom ispitu, ispit za crnogorsko društvo i sistem. Da djeci pokažemo pravi put, ako smo mi zalutali. Opravdamo li prepisivanje đacima generacije i lučama daćemo loš primjer. Nekad je pad podstrek za pobjedu. Pa neka 13. jun bude ispit za sve nas, pa ko šta ponese. Ali da bude fer i pošteno.

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније