Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.Г. [ Mina ]

30. 05. 2023. 16:10 >> 16:11

ŠĆEPANOVIĆ NA REGIONALNOM SIMPOZIJUMU

Istraživanje i inovacije značajni za diverzifikaciju izvora energije

Istraživanje i inovacije su od izuzetnog značaja za razvoj energetski efikasnih rješenja i diverzifikaciju izvora energije, ocijenjeno je na prvom regionalnom stručnom simpozijumu u Beogradu.

Na simpozijumu pod nazivom Energetska efikasnost zgrada u regionu Balkana+, u organizaciji Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i uz podršku vlada Njemačke, Slovačke i Japana, učestovala je ministarka nauke i tehnološkog razvoja, Biljana Šćepanović.

Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva, na panelu predstavila crnogorski strateški okvir koji se odnosi na energetiku i pametnu specijalizaciju i ukazala na značaj istraživanja i inovacija za razvoj energetski efikasnih rješenja i diverzifikaciju izvora energije.

„Energetska efikasnost u zgradama je ključni aspekt održivog razvoja, budući da zgrade predstavljaju značajan dio potrošnje energije i emisije gasova staklene bašte“ kazala je Šćepanović.

Ona je dodala da Crna Gora promoviše energetske preglede i programe sertifikacije za evaluaciju i poboljšanje energetskih performansi zgrada.

"Ove revizije identifikuju mogućnosti za uštedu energije i daju preporuke za energetski efikasne nadogradnje. Zgradama se izdaju sertifikati o energetskim karakteristikama koji pružaju informacije o nivou njihove energetske efikasnosti", dodaje se u saopštenju.

Šćepanović je posebno istakla međuresorni program za podsticanje inovacija u službi energetske efikasnosti, koji su zajedno pripremila ministarstva nauke i tehnološki razvoja, ekonomskog razvoja i turizma i kapitalnih investicija, a čiji je cilj da se ostvari sinergija između politike inovacija, energetske i industrijske politike.

Tokom panela, diskutovalo se o statusu podsticajnog okruženja za energetsku efikasnost za zgrade širom regiona, a predstavljena su i znanja i primjeri uspješnih inicijativa i intervencija koje su predvodile vlade u odabranim zemljama i date preporuke za dalje napredovanje.

Prvi regionalni simpozijum u okviru inicijative UNDP Climate Promise, okuplja predstavnike vlada regiona, finansijskih institucija, međunarodnih organizacija, privatnog sektora i akademske zajednice, sa ciljem da pomogne regionu Zapadnog Balkana, kao i zemljama u okruženju, da ubrzaju primjenu mjera za povećanje energetske efikasnosti u zgradama, koje doprinose smanjenju troškova snabdijevanja energijom, ublažavanju klimatskih promjena i zaštititi životne sredine i zdravlja građana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније