Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

07. 04. 2023. 19:59 >> 21:29
14

MINISTARKA U "OKVIRU"

"Rješenje o rušenju Đukanovićevih kuća nema veze za revanšizmom"

Ministarka ekologije, prostornog uređenja i urbanizma, Ana Novaković-Đurović, kazala je da rješenje o rušenju dvije kuće Mila Đukanovića u Kočanima nema nikakve veze sa politikom niti revanšizmom, već da je to dio šire akcije uklanjanja nelegalnih objekata na kojem ministarstvo predano radi. Advokat Velibor Marković smatra da je veoma sporan momenat kada je rješenje donijeto i da mu sve liči na klasično osvetoljublje.

"Ovdje nije bilo nikakve političke motivacije, nikakve selekcije, mi ovom predmetu pristupamo kao i drugim predmetima. Od početka ove godine smo pokrenuli aktivnosti izvršenja rješenja o rušenju, te da se to prvo odnosilo na rušenje postrojenja koja su eksploatisala šnjunak na obali Morače. Aktivnosti imamo i u Utjehi, drugim opštinama...", kazala je Novaković Đurović.

Sve te aktivnosti, kako je istakla u "Okviru", otpočele su kad su se stekli finansijski i drugi uslovi, po inicijativi koja je u njenom resoru zavedena 22. marta. 

"Zašto se ranije nije radilo dovoljno efikasno, ne mogu govoriti. Činjenica je ni d au budžetu nije bilo dovoljno sredstava za ovaj proces. Razumijem nezadovoljstvo i velika očekivanja javnosti, ali trudimo se i postupamo u skladu sa zakonom", poručila je ministarka. 

Na pitanje da li pravni mehanizmi mogu odgoditi rušenje, Novaković Đurović je odgovorila:

"Vidjećemo šta će subjekat nadzora preduzeti, raspolažemo samo sa onim što imamo u rješenju i najavom žalbe."

Marković je ocijenio da je simptomatično da se rješenje o rušenju Đukanovićevih kuća donosi dan nakon što je proglašen rezultat predsjedničkih izbora. 

"Da je to rješenje donijeto pet godina, tri, ili godinu, pa makar i dan prije rezilazta izbora, rekao bih 'U redu, poštujem'. Moguće da griješim, ali ovo mi sve izgleda kao određena doza revanšizma, pa i osvetoljublja", kazao je Marković, gostujući na TVCG. 

Prema njegovim saznanjima, kako je kazao, u Crnoj Gori postoji na desetine nelegalno sagrađenih objekata, te da se radi o objektima za koje je samo za dio predat zahtjev o legalizaciji.

"Postavlja se pitanje zbog čega to nije rađeno ranije. Ukoliko je zakon, odnosno primjena propisa selektivna, takva je pravda gora od svake nepravde", istakao je advokat u "Okviru". 

Postoji mogućnost, dodao je, da se postojeći objekti rekonstruišu, ukoliko postoji određena dozvola nadležnih. Ako je podnijet zahtjev za legalizaciju, navodi Marković, odlaže se realizacija rješenja.  

Ministarka je odgovorila da joj je isključivo važno da se postupa po inicijativama, u skladu sa zakonom i propisima. 

Marković je naglasio da su nadležni i ranije imali dovoljno podataka da je objekat Đukanovića nelagalno sagrađen. Problem je, kako je kazao, selektivnost. 

Otašević: Još funkcionera gradilo nelegalno

Glavni i odgovorni urednik istraživačkog portala "Lupa", Vladimir Otašević, istakao je da se temom Đukanovićevih nelagalnih objekata bave od 2022. godine, ali da tim povodom nadležni nijesu ništa uradili. 

"Nadležni državni organi tada nijesu ništa uradili, za pohvalu je što se sada pokrenulo. Termin donošenja rješenja je za diskusiju, ali treba nešto da se radi. Ima tu još funkcionera za koje se zna da su gradili nelegalno, godinama smo istraživali i znamo za brojne slučajeve - predstavnici sudske vlasti, izvršne, porodica bivšeg predsjednika Vlae Duška Markovića...", kazao je Otašević na TVCG.

Istraživački novinar i urednik "Lupe" je istakao da je u Đukanovićevom slučaju u Kočanima sporna i ograda - betonski zid visok nekoliko metara, koji je na državnom zemljištu. 

Stevović: Mnogo stvari nije po zakonu, MANS manipuliše

Glavni državni arhitekta, Vladan Stevović, kazao je da svaka strana ima pravo da osporava rješenje i istakao da se suviše problematizuje ono što je svršen čin.

"Ako je u planskom dokumentu označen zeleni pojas, onda je stvar jasna - tu nema gradnje. Ima jako mnogo stvari koje nijesu u skladu sa zakonom, čak i da postoji planski dokument", istakao je Stevović. 

Marković je saopštio da je, prema njegovim informacijama, na državnom zemljištu izgrađen pomoćni objekat, ograda i kapija Đukanovića. To nije u izvještaju jer je, kako je rečeno, u nadležnosti Opštine Nikšić. 

"Simptomatično je da se dolazi do selektivne primjene propisa, odnosno da se donose rješenja o rušenju nekih objekata... Imali smo i, prije više godina, informacije o bespravno izgrađenim objektima, pa se ništa nije radilo", rekao je, između ostalog, advokat.

Stevović je kazao da se govori samo o objektima kojih nema evidentiranih u katastru i orto-foto snimku. 

"Ničija kuća"

Na pitanje o "Ničijoj kući" na Gorici, ministarka je saopštila da nije bilo inspekcijskog nadzora tog objekta. Marković je pitao da li je neko upisan kao vlasnik te kuće. Ukoliko nije, kako je rekao, objekat bi trebao biti upisan kao državno vlasništvo.

Carević: Radio sam po uputima nadležnih

Bivši predsjednik Opštine Budva, Marko Bato Carević, istakao je u "Okviru" da je na lokalitetu Krimovica gradio uz pratnju i komunikaciju sa državnim organima. Carević je, takođe, sumnjiče za uzurpaciju državnog zemljišta i pred kotorskim tužilaštvom pokrenut je postupak.

Radio sam javno, po uputima i uz komunikaciju sa Ministarstvom poljoprivrede. Čak sam i dobijao pohvale. Da sam radio kako treba govori činnjenica da su svi objekti uknjiženi u katastar, da mi se porez naplaćuje i da su predati za proces legalizacije", rekao je Carević.

Naglasio je da se radi o pomoćnim objektima, za podsticaj poljoprivrede, a da je Opština Kotor, u junu 2016. godine, donijela odluku da su u pitanju objekti od posebnog značaja za poljoprivredu i otvaranje novih radnih mjesta.

"Postavlja se pitanje ko je kriv - da li onaj ko je postavio bombu ili onaj ko je ugazio u nju. Ne možete da kažete da nema plana, jasno sam dobio upute kako da radim. Ako sam radio suprotno zakonu, zašto me neko nije zaustavio i osporio moj rad", saopštio je Carević i dodao da se radi o diskreditaciji njegove kompanije i porodice i manipulaciji MANS-a.

Poručio je da ima sva odobrenja za rad, te da je uočljiva linija između njegove i državne imovine.

Ima, kako je kazao, urednu dokumentaciju za postavljanje objekata. 

"Dobijao sam saglasnost da radim urednom, Opština Kotor mi naplaćuje porez...", rekao je Carević, između ostalog. 

Ministarka Novaković Đurović kazala je da je isnpekcija bila na terenu i zapisnike o Krimovici prosljeđivala na dalju nadležnost.

"Zakon je jednak za sve", istakla je ona. 

Žabljak neće zaobići 

Po pitanju rješenja o rušenju 45 nelegalnih objekata na Žabljaku, ministarka je poručila da će do toga doći.

"U odnosu na konačna rješenja, nije bilo daljih pravnih postupaka. Možemo da polemišemo, ali moramo da radimo jednako u svim opštinama", poručila je ministarka. 

Predsjednik Opštine Žabljak, Radoje Žugić, saopštio je da pomno prate donošenje urbanističkog plana za tu opštinu. Značajno je, kako je rekao, da će insistirati na manjoj spratnosti objekata, a većim urbanističkim parcelama.

"Divlja gradnja pokazuje svoje lice. Pokušaćemo da iskomuniciramo i sa Ministarstvom kulture određivanje UNESCO zone... U ovoj fazi, prikupljamo podatke, pritužbe i incijative građana i voljeli bismo da se struka maksimalno uključi u donošenje urbanističkog plana", kazao je Žugić u "Okviru".

Vlasnicima nelegalnih vikendica, kako je rekao, poručuje da bi bilo poželjno da lokalna samouprava bude konekcija između njih i države, s obzirom na to da Opština nije donosilac rješenja. 

"Stava smo da bi trebalo što prije da krenemo sa snimanjem objekata koji su izgrađeni nakon 2018. godine", istakao je Žugić. 

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније