Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.Г.

04. 04. 2023. 13:06 >> 13:19

RADOVIĆ U "LINKU"

"Svaki zahtjev IRF-u tretira se po istim pravilima i bez selektivnosti"

Svaki zahtjev Investiciono razvojnom fondu (IRF) tretira se po istim pravilima i bez selektivnosti, saopštila je u emisiji "Link" na Radiju Crne Gore izvršna direktorica Investiciono razvojnog fonda (IRF) Irena Radović.

"Vjerujem da je Privredni sud značajna institucija i da je nesporno jako bitno za privredne subjekte koji imaju interes da imaju kvalitetnu i jednaku zaštitu pred zakonima Crne Gore. Za priliv investicija i za sveobuhvatan razvoj Crne Gore,  na čelu takve institucije kao i ostalih institucija u pravosuđu treba da imamo ljude, ne samo koji imaju profesionalne reference, već i vrlo snažan integritet", kazala je Radović. 

Istakla je da je "poznato cijeloj crnogorskoj javnosti  da je novoizabrani predsjednik Privrednog suda Mladen Grdinić pojedinac koji ima snažne lične i porodične veze sa prethodnom višedecenijskom čelnicom crnogorskog pravosuđa Vesnom Medenicom".

"Radi se o pojedincu koji je vrlo brzo nakon obavljenog pripravničkog staža i promovisanja u sudijsku funkciju munjevito napredovao do pozicije potpredsjednika Osnovnog suda uz brojne privilegije. U suštini radi se o pojedincu iza kojeg stoji niz presuda za koje se može steći utisak da su rađene po političkom nalogu, po nalogu Vesne Medenice", kazala je Radović. 

Istakla je da je simptomatično to da je sudija Grdinić slučajnim odabirom dobio čak tri predmeta koji imaju veze sa guvernerom Centralne banke Radojem Žugićem.

"Vrlo simptomatično kada pričamo o mom slučaju, u pitanju je sudija koji po principu slučajnog  odabira predmeta dobio čak tri predmeta u kojima interes ima Radoje Žugić i u sva tri predmeta presudio na način da u potpunosti ili u maksimalnoj mjeri minimizira štetu aktuelnog guvernera", istakla je Radović. 

"Preduslov za kvalitetno funkcionisanje i Privrednog suda odabir kvalitetnih pojedinaca"

Navela je da je preduslov za kvalitetno funkcionisanje i Privrednog suda i svih ostalih sudskih instanci u Crnoj Gori odabir kvalitetnih pojedinaca.

"Ono što je ministar pravde Marko Kovač najavio, provjeru integriteta sudija, i sama činjenica da je pozvao na preispitivanje slučajeva u kojima je sudio sudija Grdinić, ne koincidira sa onim što je današnja odluka", kazala je Radović. 

Navela je da je Specijalno državno tužilaštvo trebalo da ispita postupanje, pa tek onda da se pristupa procjeni i podobnosti kandidata za izbor na funkciju predsjednika Privrednog suda.

"Činjenica je da se je moralo da se uvaži da zahtjev ministra Kovača, da najprije Specijalno državno tužilaštvo ispita postupanje pa tek onda da se pristupa procjeni i podobnosti kandidata za izbor na tako važnu funkciju kao što je funkcija predsjednika Privrednog suda", kazala je Radović. 

Istakla je da IRF ne može odgovarati za rad do 2021. godine, već samo od kada je ona preuzela funkciju predsjednice.

"Mi ne možemo odgovarati za ono što je bio rad IRF-a do 2021. godine, kada je novi menadžment preuzeo rukovodstvo, i naravno način sticanja bogatstva određenih pojedinaca i način odobrenja pojedinih angažmana u tom periodu ne može biti predmet našeg preispitivanja, to je posao Specijalnog državnog tužilaštva", kazala je Radović. 

"Svaki zahtjev u IRF-u se tretira po istim pravilima"

Istakla je da od kada se ona nalazi u instituciji, od januara 2021. godine svaki zahtjev koji dođe na red Investiciono razvojnog fonda se tretira po apolutno istim pravilima bez selektivnosti i bez sagledavanja političkih boja.

"Kad je u pitanju zahtjev Blaža Đukanovića moram reći da se radi o kompaniji koja je ispunila sve zahtjeve i koja se nalazi u lancu kompanije u Crnoj Gori kojih nije puno koji su u procesu zelene tranzicije crnogorske ekonomije, i drugačijim odnosu prema njemu kršili bismo naše procedure i pravila", kazala je Radović. 

Istakla je da službe IRF-a, otkad je ona na funkciji, postupaju sa pravilima.  

"Da su naše službe, koje su uključene u procjene kreditnog zahtjeva vodile računa, govori nam to da sestrić predsjednika Mila Đukanovića, Edin Kolarević, nije dobio reprogram kredita od pet miliona eura, a to je bila  jedna od naših prvih odluka u 2021. godini.  Takođe na osnovu procjena naših službi on nije ispunio uslove da se kredit koji mu je bio odobren prije 2021. godine realizuje", kazala je Radović.

Istakla je da "danas za posljedicu njihovog postupanja, koje je bilo postupanje u skladu sa pravilima, imaju situaciju da su postupili na način da se protiv njih od strane advokatske kancelarije Ane Đukanović i grupacije advokata iz Beograda danas vodi spor pred tim istim Privrednim sudom na čijem će čelu biti Grdinić".

"Apsolutno mogu da tvrdim da smo mi institucija koja funkcioniše na potpuno zdravim postulatima, profesionalnosti, neselektivnosti, i da nam je osnovni cilj razvoj crnogorske ekonomije čemu i doprinosimo", zaključila je Radović. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније