Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B./rtcg.me ]

30. 03. 2023. 07:04 >> 07:20
6

PODACI MUP-A

Za nešto više od godinu 675 prijema u crnogorsko državljanstvo

Ministarstvu unutrašnjih poslova je u posljednih nešto više od godinu podnijeto oko 2.300 zahtjeva za sticanje crnogorskog državljnastva prijemom, dok je u istom periodu po tom osnovu crnogorski pasoš dobilo 675 osoba. To su podaci MUP-a, dostavljeni Portalu RTCG i ne uključuju pasoše dodijeljene po osnovu ekonomskog državljanstva.

Sredinom februara prošle godine u Službenom listu objavljena je Odluka o izmijenjenim kriterijumima za utvrđivanje osnova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, koju je Vlada Zdravka Krivokapića usvojila neposredno prije nego joj je izglasano nepovjerenje u Skupštini 4. februara.

Tom izmijenjenom odlukom, predviđeno je da se kao uslov za prijem u crnogorsko državljanstvo (deset godina boravka) smatra - pet godina privremenog, plus pet godina stalnog boravka u Crnoj Gori, dok je raniji uslov za prijem u crnogorsko državljanstvo bio deset godina stalnog boravka u državi.

Pored protesta zbog takve Odluke Krivokapićeve Vlade, dio javnosti tada je tvrdio da će Crna Gora primjenom nove odluke imati godišnje i do 5.000 zahtjeva za prijem u crnogorsko državljanstvo. Međutim, to se nije dogodilo.

“Od 1. marta prošle godine do 23. marta ove godine Ministarstvu unutrašnjih poslova podnijeto je 2.312 zahtjeva za sticanje crnogorskog državljnastva prijemom (ne računajući ekonomska državljanstva)”, kaže za Portal RTCG vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance u Ministarstvu unutrašnjih poslova Radovan Popović.

Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Miloš Vukčević predao je krajem februara prošle godine inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odredbi Odluke o izmjeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom. Ustavni sud se o toj inicijativi još nije izjasnio.

Tada je potpredsjednik Krivokapićeve Vlade, a sada premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović poručivao da će biti poništena Odluka o crnogorskom državljanstvu, ali se to nije dogodilo. 

Nekoliko građana saopštilo je Portalu RTCG da odgovore za zahtjev za prijem u crnogorsko državljanstvo ne dobijaju ni godinu nakon što su podnijeli dokumentaciju, što je zakonska obaveza MUP-a.

“Sredinom marta istekao je rok po kojem je MUP bio dužan da mi odgovori za zahtjev, pošao sam na šalter i rekli su mi da moj predmet nije riješen. Nijesu mi tražili ni dopunu dokumenata, samo su mi rekli da čekam još", kaže jedan od naših sagovornika, koji ispunjava uslove za prijem u crnogorsko državljanstvo po izmijenjenoj odluci.

Našoj redakciji obratila se i građanka iz Pljevalja, koja je željela da ostane anonimna, a koja tvrdi da u Crnoj Gori 28 godina, da ima petoro djece i brak sa državljaninom Crne Gore, ali da uprkos svim formalno ispunjenim uslovima, ipak još nije dobila državljanstvo Crne Gore. Navela je da sličnih primjera ima puno, posebno u sjevernom dijelu države. 

Da li je su ovo usamljeni slučajevi, da li je i koliko osoba u proteklih godinu dobilo crnogorsko državljanstvo po osnovu odluke koju je Krivokapićeva vlada donijela, Popović nije mogao da nam saopšti.

Kaže da takve podatke MUP nema i da se drže slova zakona.

“MUP je od 1. marta 2022. do 23. marta 2023. Donijelo ukupno 675 rješenja o prijemu u crnogorsko državljanstvo (ne ukuljučujući ekonomska državljanstva). Takođe Zakonom o crnogorskom državljanstvu propisane su evidencije o crnogorskim državljanima koje se vode u formi registra, po službenoj dužnosti. Ovaj registar je računarski vođena baza podataka o crnogorskim državljanima u koji se, između ostalog upisuje, način i pravni osnov sticanja državljanstva. U skladu sa prethodnim, ne vrši se generisanje podataka po osnovu primjene prethodno važeće ili izmijenjene Odluke o kriterijumuma za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom”, kaže Popović.

Prema ranijim podacima MUP-a saopštenim za RTCG 2019. godine bilo je oko 520 prijema u crnogorsko državljanstvo, 2020. godine 482, dok je 2021. bilo 607 državljanstava prijemom.

 

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније