Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 03. 2023. 19:12   >>  19:13

DIREKTORICA ASK-A U SOFIJI

"Iza nas najbolja godina od osnivanja, rezultate prepoznali međunarodni partneri"

Ispoljavajući posvećenost međunarodnoj saradnji i institucionalnom razvoju, direktorica Agencije za sprječavanje korupcije Jelena Perović je učestvovala na panel diskusiji „Implementacija i procjena antikorupcijskih politika“, održanoj u Sofiji, u okviru regionalnog foruma „Antikorupcijska politika kao garancija za nacionalnu bezbjednost, stabilnost i suverenitet“, dijela platforme „Samit za demokratiju“.

Događaj, koji je otvorio predsjednik Republike Bugarske Rumen Radev, organizovali su Ministarstvo pravde Republike Bugarske, Centar za proučavanje demokratije (CSD) i Bazelski institut za upravljanje.

Kako su naveli organizatori, forum je okupio antikorupcijske lidere iz Jugoistočne Evrope i Crnomorske oblasti u cilju razmjene iskustava i praksi.

Direktorica Perović je učesnike događaja upoznala sa dobrim praksama i metodologijama koje primijenjuje Agencija, a koje osiguravaju neselektivnost u djelovanju, podupiru samostalnost i nezavisnost institucije.

"Iza nas je najbolja godina od osnivanja Agencije, u kojoj su naši rezultati prepoznati i od strane međunarodnih partnera, u prvom redu Evropske komisije i GRECO-a, od kojih smo dobili pohvale za učinak u prevenciji korupcije“, kazala je Perović.

Perović je kazala da su ponosni na rezultate.

"Ponosni smo na rezultate, ali i svjesni da postoji prostor za dalji napredak, za dodatno poboljšanje efikasnosti i efektnosti. Zbog toga ćemo u narednom periodu, u saradnji sa ekspertima Savjeta Evrope, izraditi metodologiju za dubinsku provjeru imovine javnih funkcionera, kako bismo stvorili učinkovit mehanizam koji bi, pored ostalog, uključio i provjeru članova zajedničkog domaćinstva i povezanih lica sa javnim funkcionerom. Još jedna novina planirana za ovu godinu jeste povezivanje Agencije sa sistemom crnogorske elektronske javne nabavke (CEJN) u dijelu sukoba interesa i kontrole podataka koje dostavljaju politički subjekti“, kazala je Perović.

Nakon boravka u Sofiji, direktorica Agencije za sprječavanje korupcije će posjetiti Skoplje, u kome će u četvrtak, 23. marta, na poziv zamjenice premijera Sjeverne Makedonije Slavice Grkovski, učestvovati na osnivačkom sastanku Foruma Jugoistočne Evrope za dobru upravu i antikorupcijske liderke (SEE WGGLAF).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније