Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Саша Безаревић, Радио Црне Горе

16. 03. 2023. 09:16   >>  09:17

U ZNANjU IZ ISTORIJE

Pljevaljski gimnazijalci ostvarili uspjeh na državnom takmičenju

Na državnom takmičenju u znanju iz istorije, dvoje učenika Gimnazije "Tanasije Pejatović" u Pljevljima, ostvarili su zapažen uspjeh. Elena Vemić osvojila je prvo mjesto u kategoriji prvog i drugog razreda, dok je Aleksa Cvijović bio drugi u kategoriji trećeg i četvrtog razreda, čime je nastavljena tradicija sjajnih rezultata pljevaljskih gimnazijalaca.

Sa osvojenih 85 bodova, Elena Vemić je pokazala da je najbolji poznavalac istorije među crnogorskim srednjoškolcima prvog i drugog razreda. Veliki izazov iziskivao je i ozbiljne pripreme i mnogo pročitane literature, a sve je zasluženo krunisano titulom najbolje.

“Bila sam zaista srećna i zadovoljna, naravno i ponosna kada sam vidjela rang listu i kada mi je bilo jasno da se moj veliki trud isplatio. Nevjerovatan je bio i taj osjećaj što sam u društvu najboljih iz čitave Crne Gore. To mi je bio dodatni motiv da dam sve od sebe i da se u najboljem svijetlu pokažem u takvoj konkurenciji. Na moju ogromnu radost sve se završilo na najbolji mogući način”, zadovoljno je kazala Vemić.

Slično priča i Aleksa Cvijović, sa 70 osvojenih bodova, drugoplasirani u kategoriji 3 i 4 razreda srednjih škola: “Mnogo nam je pomoglo što smo na prvenstvo otišli bez pritiska i bez stresa, zahvaljujući našoj profesorici i mentorki koja nas je dovoljno opustila i omogućila da damo ono najbolje na samom takmičenju. Nije bilo lako, pitanja raznovrsna a dosta njih i izvan školskih udžbenika. Ali ko je, kao što je to bio slučaj sa mnom, imao želju i volju da prije samog takmičenja malo istražuje i čita literaturu, uspio je. U svakom slučaju, prezadovoljan sam”, kaže Cvijović.

Mentorka uspješnih učenika, profesorica istorije u gimnaziji “Tanasije Pejatović”, Ljiljana Bajčetić smatra da je odnos poštovanja i uvažavanja između profesora i učenika jedan od bitnih preduslova za dobre rezultate na državnim takmičenjima u znanju:

“Takmičenje u znanju je borba sa drugima ali i sa samim sobom, a mentor je tu da da sve to lijepo i na vrijeme upakuje. Ja godinama sa učenicima mentorstvo pretvaram u velika prijateljstva, pa ne sumnjam da će tako biti i sa ova dva bisera. Oni su ostvarili zaista lijep rezultat, ali uspjeh bi bio i samo druženje sa najboljima iz Crne Gore, kada znaš da si dio odabranog društva. A istovremeno naučiš i kako da se izboriš i sa uspjehom, ali i eventualnim neuspjehom. Sve je to svojevrsna lekcija koju vrijedi naučiti”, ističe Bajčetić.

Dobri rezultati pljevaljskih gimnazijalaca na državnim takmičenjima u znanju postali su tradicija. Potvrdili su to i Elena i Aleksa i nastavili niz koji se neće prekidati ni u narednom periodu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније