Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.М.

14. 03. 2023. 06:46   >>  21:21 2

KADIĆ

Problemi Instituta u Igalu zahtijevaju temeljnu analazu"

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore Vuk Kadić kazao je da su izašli u susret Institutu Simo Milošević onoliko koliko su bili u mogućnosti i avansno uplatili 652.000 eura kako bi se omogućila isplata decembarske plate, ali i trenutna potraživanja po pravosnažnim sudskim presudama po tužbama zaposlenih za neadekvatno obračunate koeficijente. Istakao je da se problemi u Institutu ne mogu riješiti jednom pomoću, ili avansnom uplatom, jer su u pitanju su problemi koji zahtijevaju opštu i temeljnu analizu.

Sjednica Odbora za zdravstvo i rad i socijalno staranje održaće se danas u 12 sati u Institutu Simo Milošević.

Kadić je u emisiji "Mreža" kazao da će tema biti nagomilani problemi Instituta Simo Milošević, kao i da se vidi šta je cilj države, a koji je najbolji put Instituta.

"U petak smo imali sastanak sa predstavnicima Instituta, mi smo uspjeli da postignemo jedino moguće rješenje, onoliko pomoći koliko može Fond da izađe u susuret, a to je uplata 652.000 eura. Mi smo uplatili ta sredstva, tako da će radnici dobiti decembarsku platu", istakao je Kadić.

Kako je kazao Kadić, rješenje za isplate preostalih zaostalih zarada treba tražiti na drugoj adresi.

"Institutu nije javna zdravstvena ustanova koja se finansira iz budžeta. Jedan dio sredstava se finansira iz budžeta a to je onaj dio sredstava koji oni pružaju usluge našim osiguranicima", poručio je Kadić.

Fond za zdravstvo, kaže Kadić, fakturiše odnosno plaća one usluge koje Institut pruža njihovim osiguranicima

"U prošloj godini to je bilo oko 93.000 noćenja, što se tiče sredstava to je oko 3,3 miliona eura, plus neki dugovi koji su bili nagomilani u prethodnom periodu. Mi smo u prošloj godini prije ove uplate uplatili preko 4 miliona eura Institut Simo Milošević", poručio je on.

Istakao je da je nemedicinski kadar u Institutu Simo Milošević veći od medicinskog kadra. 

"U Institutu Simo Milošević ima 550 zaposlenih, 330 nemedicinskog kadra, nemedicinski kadar je mnogo veći u odnosu na neke zdravstvene ustanove", kazao je Kadić.

Istakao je da nije baš siguran da li je baš opravdano da nemedicinski bude 60 odsto jedne ustanove, koja se prvenstveno bavi nekim vidom zdravstvene usluge, u i da to treba razmotriti.

"Sa druge strane u ovom trenutku zajedno sa nekim tužbama zaposlenih i ostalih, 80 odsto budžeta Institut Simo Milošević troši na godišnjem nivou na bruto plate i zarade. Treba tražiti razloge zašto je to tako jer je to neodrživo", zaključio je Kadić u emisiji "Mreža".

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније