Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

13. 03. 2023. 20:14 >> 23:41
3

EMISIJA "NAGLAS"

Prag tolerancije kod djece izuzetno nizak, generacije sve nasilnije

Prag tolerancije kod djece je izuzetno nizak, a prag frustracije izuzetno visok, i kada se te dvije stvari spoje dolazi do incidenta, saopštio je u emisiji "Naglas" Rade Stijović iz Centra bezbjednosti Podgorica. Istakao je da podgorička policija ima kapacitet da spriječi nasilje među mladima, te da je i ranije to radila. Sa druge strane, Kristina Mihailović, iz Udruženja "Roditelji", saopštila je da ne smatra da su djeca bezbjedna i da nešto hitno treba da se uradi.

Stijović je saopštio je da je policija identifikovala krivičnih djela i uz krivičnu prijavu procesirala aktere nasilja.

Kada je riječ o slučaju iz OŠ "Sutjeska", Stijović je kazao da je riječ o povratnicima u nasilničkom ponašanju, te da je snimak koji se pojavio u medijima star dvije godine.

"Inspektori u civilu obilaze dvorišta škola, i time šalju preventivnu poruku", istakao je Stijović u emisiji "Naglas" i dodao je da se u posljednje vrijeme obilaze školska dvorišta i u noćnim satima, u prisustvu inspektora za droge.

Državni tužilac, Nikola Boričić, podsjetio je na posljednji slučaj vršnjačkog nasilja u Podgorici i kazao da pritvor traje maksimum do 30 dana. Maksimalna predviđena kazna, kako je rekao, iznosi pet godina. 

"Tužilaštvo je proaktivno reagovalo u slučaju nasilja iz igraonice... Oni su došli u policiju kao građani. Prikupljanje obavještenja od građana može trajati maksimum šest sati, a u tom trenutku nije bilo dokaza protiv njih. Nakon prepoznavanja, počinioci su identifikovani", rekao je Boričić u emisiji "Naglas". 

Putem emisije TVCG, javnosti se obratila porodica Radusinović, čijeg su člana nedavno napali huligani. Istakli su da nijesu zadovoljni reakcijom tužilaštva u početnom dijelu izviđaja. Porodica će, kako su naveli, preduzeti pravne radnje kako bi se vinovnici ovog događaja adekvatno kaznili. 

Boričić u pomenutom slučaju ne smatra spornim to što je jedan od osumnjičnjnih pušten na slobodu, budući da, kako je kazao, počinioci, sem jednog imena, nijesu pomenuti.

"Priznanje dato u policiji ne znači baš ništa, to nije dokaz u postupku", dodao je on. 

Kristina Mihailović, iz Udruženja "Roditelji", saopštila je da ne smatra da su djeca bezbjedna. Možemo da uljepšavamo sliku, ali u realnosti, dodala je, svakodnevno imamo nasilje na svim nivoima. 

"Vrlo je jasna poruka - nasilje se dešava i nešto hitno mora da se uradi", poručila je ona.

Psihološkinja Zorica Minić kazala je da su alarmi po pitanju nasilja među mladima trebali poodavno da se upale.

"Stičem utisak da gajimo kulturu nasilja, izuzetno smo društvo tolerantno na nasilje i uvijek pokušavamo da tražimo krivicu u drugima, a sebe pravdamo zbog nepostupanja. Šalje se poruka da je agresija isplativa, a da nasilje daje moć", ocijenila je Minić.

Smatra da akteri nasilja ne poznaju druge oblike ponašanja i komunikacije, te da im se akumulira nezadovoljstvo zbog nedostatka drugih sposobnosti. 

"Zašto je trebalo da prođu dvije godine da se pojavi ovaj snimak. Nasilje će biti još drastičnije, gubi se empatija...", dodala je psihološkinja. 

Po statistici vršnjačko nasilje nije u porastu

Statistika pokazuje da vršnjačko nasilje nije u porastu i postoje slučajevi koji se krivično ne bilježe, saopštio je Stijović. Dodao je da roditelji često ne žele saradnju sa policijom.

"U razgovoru sa direktorima škola čulo se da se moramo pozabaviti i porodicom, ne samo institucijama", kazao je Stijović u emisiji "Naglas". 

Istakao je i da su sadašnje generacije  mnogo nasilnije i za to su dijelom odgovorne društvene mreže

"Prag tolerancije kod djece je izuzetno nizak, a prag frustracije izuzetno visok, i kada se te dvije stvari spoje dolazi do incidenta", smatra Stijović.

Maloljetnički zatvor i zakonska barijera

Boričić je za TVCG kazao da je predviđena kazna zatvora šest mjeseci do pet godina ukoliko se radi o teškoj tjelesnoj povredi. Maloljetnički zatvor je samo za djela za kaznu od preko pet godina.

"U slučaju kazne šest mjeseci do pet godina, ne može se izreći maloljetnički zatvor. To je zakonska barijera, jedino da sudija prekrši zakon, a to nijedan neće uraditi", saopštio je državni tužilac. 

Dodao je da je još jedna barijera to što se mlađem maloljetniku ne može odrediti zatvor. 

Mihailović je istakla da nije uvijek sve do roditelja, već da i policija i škola moraju biti uključene. 

Stijović je odgovorio da policija u školama drži edukativne radionice i predavanja, te da "preduzimaju sve mjere i radnje".

Svi doprinijeli nečinjenjem 

Psihološkinja Zorica Minić ocijenila je da bi svima bilo lakše kada bi se utvrdio "krivac".

"Svi smo doprinijeli ovakvoj situaciji svojim nečinjenjem. Nastavnici često kažu da gro problema dolazi iz porodice, ali niko im ne kažu šta treba da rade... Ranije smo imali drugačije roditelje, sadašnji previše štite djecu i lišavaju ih rješavanja nekog problema...", kazala je Minić.

Djetetu, dodala je, mora biti jasno da njegove potrebe nijesu iznad drugih. 

Minić je kazala da se u sistemu zanemarila saosjećajnost. 

"Gdje smo, bojim se da se svi povlačimo, da smo uplašeni da ne budemo žrtve, da se svi pomalo osjećamo nezaštićeno", poručila je psihološkinja. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније