Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Дарко Булатовић, ТВЦГ

13. 03. 2023. 07:03   >>  07:04

IZ JUŽNE AMERIKE DO CRNE GORE

Aplikacija "World packers" par iz Čilea dovela na Vučje

Mladi Čileanci Ferdinada i Fredi na putu kroz Evropu zadržali su se na Vučju kod Nikšića, gdje ih je dovela aplikacija "World packers", koja nudi volontiranje kod domaćina u zamjenu za hranu i smještaj.

Par iz dalekog Čilea, stigao je u Crnu Goru sa idejom da volontiraju u zamjenu za hranu i smještaj i da da tako, putujući od države do države, upoznaju druge narode i kulture.

Put ih je vodio od Čilea preko Budimpešte do Nikšića i Vučja.

Oni su za Televiziju Crne Gore kazali da su tu skoro dvije sedmice i da im se utisci još sliježu.

“Biti ovdje, na ovom ogromnom mjestu koje je prosto nevjerovatno za nas je pravi dar”, rekla je Ferdinanda.

Njen saputnik Fredi ocijenio je da ljudi u Crnoj Gori žele da se osjećaš kao da si kod kuće.

“O tome smo baš razgovarali i pitali se, šta nam se to događa”, rekao je Fredi.

Ferdinanda navodi da je u Čileu prilično drugačije.

“I mi kao narod jesmo ljubazni ali sve se svodi na takoreći transakcije. Ovdje uzimaš to što imaš, srećan si i osjećaš se fantastično”, navela je ona.

Ovo dvoje Čileanaca, profesora engleskog jezika, sada na Vučju svakodnevno pomažu u kuhinji, šanku, šta god treba. Njihovi domaćini vjeruju da je i ovo jedan od načina da se povezujemo sa drugim ljudima, promovišemo našu državu, kulturu i tradiciju.

 Anđa Vukčević Zorić iz turističkog kompleksa Vučje pojasnila je za TVCG da je važna recenzija na apilkaciji.

“Ta recenzija ako ste vi bili dobri domaćini može da dovede i druge volontere. Ako ste se ponašali kao ne treba, u smislu ako ste koristili to njihovo prisustvo, iskorišćavali njihovu dobrotu, a oni radili prekovremeno, da nijesu imali slobodne dane, to onda već može imati negativne posljedice”, rekla je ona.

Ferdinanda i Fredi dok rade, uče i naš jezik.

“Ja sam prvo naučila „Dobro jutro“”, rekla je Ferdinanda.

Fredi je prvo naučio „Ne pričam montenegrin“- “A zatim i „laku noć“, hvala“. Juče smo naučili riječ „ljubav“”, naveo je on.

Sa puno ljubavi Fredi i Ferdianda pričaju o našoj zemlji i ljudima, spremaju se za put u Alabniju nakon što ovih dana obiđu Boku o kojoj su slušali, a onda žele i da se na proljeće vrate u Crnu Goru i posjete, kako kažu, što više crnogorskih gradova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније