Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Вукоман Кљајевић, Радио Црне Горе

09. 03. 2023. 13:29 >> 14:25
1

MALINARI IZ BIJELOG POLjA

Blokada na Ribarevinama, traže prijem kod Abazovića

Razočarani što nijesu dobili odgovor od Vlade Crne Gore na njihove zhtjeve da im pomogne u rješavanju problema nastalog nakon što je 350 tona maline ostalo neprodato u bjelopoljskim hladnjačama od prošlogodišnje berbe, čime su proizvođači ostali bez djela svoje zarade, malinari su danas u 12 sati blokirali raskrsnicu na magistralnom putu prema Podgorici i Beranama na Ribarevinama.

Predsjednik jednog od bjelopoljskih udruženja malinara Andro Delić kazao je da lastari u malinjacima samo što nijesu krenuli, a malina je još u hladnjačama.

"S druge strane Vlada ne reaguje na naše zatjeve što nas tjera na radikalnije proteste. Nadam se da će nas premijer, ipak, primiti na razgovor, jer smo to zaslužili, ako ničim drugim onda time što smo posljednji 'mohikanci' koji su ostali na svojim imanjima, te da ćemo ostvariti prava koja nam pripadaju i po zakonu", kazao je Delić.

Kako je dodao, nerazvijeni sjever koriste da bi dobili novac iz evropskih fondova, a potom zaborave na njega.

"Zato je krajnje vrijeme da se čuje sjever i da ljude sa sjevera shvate ozbiljno", istakao je Delić.

Pominje se bužet od preko 60 miliona i skora donacija od blizu 30 miliona, pa se Delić pita, zar od tolikog novca nema za malinare na sjeveru, kojima prijeti propast.

"Isto čeka i stočare", poručio je on.

Delić je poručio ministru poljoprivrede Valdimiru Jokoviću da se potrudi da bolje razumije problem malinara, te da nije dovoljno reći, nemamo novca za te namjene.

"On kao ministar treba da brine šta će biti sa 100 hektara maline koja propada, a 500 porodica bez posla. Tokom sezone i 2.500 berača, a država bez 2,5 miliona eura godišnje", naglašava Delić.

Ivica Bokovac predstavnik poljoprivrednog klastera Crne Gore ocijenio je stanje u stočarstvu izuzetno lošim i pozvao prisutne da zajedno rješavaju probleme u poljoprivredi.

"Ukoliko prošlogodišnji rod ostane neprodat hladnjačari će biti prinuđeni da odustanu od otkupa ovogodišnjeg roda", istakla je u ime hladnjačara Irma Kujović.

"Krajnje je vrijeme da se problem riješi, kako bi malinari započeli pripreme za predstojeću sezonu, zašta im treba novac s obzirom da su mnogi preparati poskupjeli, kao i cio proces proizvodnje", kazala je Kujović.

Ukoliko se njihovim zatjevima ne udovolji malinari su poručili da će svakodnevno blokirati saobraćajnicu.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније