Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј.

06. 03. 2023. 16:54   >>  19:23 2

RAĐENOVIĆ

"Prizna" saobraća od četvrtka, oba trajekta bezbjedna

Očekuje se da trajekt "Prizna" u četvrtak počne da saobraća na liniji Kamenari-Lepetane, kazao je predsjednik Upravnog odbora JP Morsko dobro Blažo Rađenović. On je dodao da oba trajekta ispunjavaju kriterijume po zakonima Crne Gore i poručio da je bezbjednost putnika na visokom nivou.

Rađenović je u emisiji Mreža na Televiziji Crne Gore kazao da je trajekt 'Prizna' uplovio u Boku, nalazi se u Zelenici i da je završena sva potrebna procedura. Ako ne bude vanrednih okolnosti, Rađenović očekuje da Prizna u četvrtak zaplovi na liniji Kamenari-Lepetane. Ističe da oba trajekta ispunjavaju sve bezbjednosne uslove.

On je naveo da je trajekt Prizna proizveden 1970-te godine.

"Nije pitanje starosti broda, već u kakvom je stanju brod, limovi, motori. U Hrvatskoj važe kriterijumi EU. Prizna je bezbjedan brod", kazao je Rađenović.

Trajekt Prizna, kako je kazao, može da prihvati oko 60 vozila.

"Nastojaćemo da i kada je i ovaj brod u pitanju i ostali da u zbiru budu većeg kapaciteta nego je to bio slučaj sa Pomorskim saobraćajem.

Poručuje i da trajekt "Vasilije" ispunjava sve neophodne uslove bezbjednosti.

"Mi smo preduzeli niz aktivnosti kada smo zaključkom vlade dobili ovaj posao na upravljanje i dogovorili posao oko trajekta 'Vasilije'. U jesen 2022. urađen je servis i dodatni servisi tako da ispunjava sve tehničke uslove po zakonu Crne Gore da saobraća na liniji Kamenari-Lepetane. On je bio za prevoz robe sada ima mogućnost i prevoza putnika. Sve procedure zadovoljava i bezbjednost putnika je na zadovoljavajućem nivou", kazao je Rađenović.

On se nada da će Crna Gora do sredine ili kraja aprila imati kompletnu flotu.

"Više od polovine flote Pomorskog saobraćaja je starije od 'Prizne. Dva su mlađa", naglasio je Rađenović.

Cilj je, kaže, nabavka pet do šest trajekata u floti.

"Sve su polovni ali će biti u izvanrednom stanju, zadovoljavaće standarde na najvišem nivou, a planiramo da od prihoda, i kada postojeće prodamo, da izgradimo nove. Procedura za nabavku tarajekata je složena. Izgradnja traje do dvije godine", naveo je Rađenović.

Što se cijene tiče, Rađenović je kazao da ona varira i poručuje da će nastojati da bude maksimalno povoljna za državu.

"Mi smo u pregovorima za ostale brodove, idemo i u Grčku. Očekujemo da ovaj posao u godinu do dvije isplatimo i onda dugoročno planiramo kupovinu novih trajekata", kazao je Rađenović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније