Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

03. 03. 2023. 10:07 >> 10:07

PODRŠKA EU

Za prekograničnu saradnju Crne Gore i Albanije još 2,1 milion eura

Treći poziv u okviru IPA programa prekogranične saradnje Crna Gora-Albanija 2014-2020. ozvaničen je juče skupom u Skadru, a kako je istakao v.d. generalni direktor Direktorata za evropske fondove Bojan Vujović podrška EU kroz ovaj program je 2,1 milion eura iz kojih će se finasirati šest projekata.

Kako navode u saopštenju Direktorata, vrijedne prekogranične inicijative koje Crna Gora i Republika Albanija zajednički realizuju od 2008. godine, kroz Program koji finansira Evropska unija, a ukazuju na uspješnost sveukupnog koncepta prekogranične saradnje, koji predstavlja suštinski podsticaj procesu evropske integracije.

Prilikom dodjele sertifikata korisnicima Trećeg poziva, Vujović je istakao da je saradnja između Crne Gore i Albanije posebno važna u kontekstu procesa pristupanja gdje se pruža mogućnost da kroz zajedničko sprovođenje projekata međusobno razmjenjujemo iskustva i znanja, u oblastima od značaja i obostranog interesa.

Podsjetio je na sadardnju ove dvije države, koja je započeta prije 15 godina, i na činjenicu da se u okviru IPA II finansira 21 projekat ukupne vrednosti sedam miliona eura iz oblasti zapošljavanja, mobilnosti radne snage i socijalne i kulturne inkluzije, zaštite životne sredine i turizma.

"Iskoristiću priliku da se posebno osvrnem na šest projekata koji su ugovoreni u okviru ovog poziva, ukupne vrijednosti 2,1 miliona eura, a u kojima će učestvovati čak 19 partnerskih organizacija i institucija sa teritorije Crne Gore i Albanije", kazao je Vujović.

U ime Vlade Republike Albanije učesnicima se obratio Iljir Bećaj, nacionalni IPA koordinator i direktor Državne agencije za strateško programiranje i koordinaciju pomoći koji istakao da je prekogranična saradnja ključna za razvoj obje zemlje i da se kroz kvalitetnu bilateralnu saradnju i strateški pristup može značajno doprinijeti razvoju regiona.

Prisutnima se obratili i Ana Račević, sekretarka Ministarstva finansija Crne Gore i nacionalna službenica za ovjeravanje i Andrea Vera, rukovodilac Sektora za održivi ekonomski i društveni razvoj u Delegaciji Evropske unije u Albaniji.

Nakon uvodnih govora, predstavljeni su projekti koji će se sprovoditi u narednom periodu. Aktivnosti podržanih projekata usmjerene su na osnaživanje mladih, podsticanje socijalne inkluzije, unapređenje mogućnosti zapošljavanja osoba sa invaliditetom, zaštitu životne sredine i održivo korišćenje prirodnih resursta, te smanjenje rizika od katastrofa u programskom području.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније