Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

А.М./Т.Г.

26. 02. 2023. 12:58 >> 16:09
7

MITROPOLIT JOANIKIJE

"Molimo se za zdravlje i spasenje"

Ovo vrijeme je Bogom blagosloveno, kiša je blagoslovena i daj Bože da nam bude na zdravlje i spasenje, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije koji je danas predvodio tradicionalnu Svenarodnu Litiju u Podgorici povodom praznika Svetog Simeona Mirotočivog.

Uoči litije mitropolit Joanikije služio je liturgiju u hramu Hristovog Vaskrsenja, a nakom Molitvenog hoda obratio se vjerom narodu čestitajući im praznik Svetog Simeona i početak vaskršnjeg posta.

"Danas slavimo svetitelja iz roda našega koji je Bogu dao sve. Ne znamo da li se više žrtvovao kao državnik, kao ratnik, kao diplomata, ili kao ktitor i podvižnik. Na kraju, sve je to zapečatio, sve ono što je do tada Bogu prinosio i u slavu Božiju činio odricanjem od ovog svijeta da bi Gospodu posvetio i primio na žrtvu sve svoje biće uz monaško služenje“, rekao je Joanikije.

Mitropolit je kazao da je da je Sveti Simeon Mirotočivi svome rodu ostavio zapaljenu svijeću vjere i njenu osnovu za sva vremena.

Mitropolit je rekao da je današnja kiša, koja je pratila Svetosimeonovsi sabor blagoslovena.

"Ovo vrijeme je Bogom blagosloveno. I kiša je blagoslovena. Daj Bože da nam bude na zdravlje i spasenje. Isto kao i na litiji sa Svetim Vasilijem“, zaključio je Mitropolit Joanikije.

Svetosimeonovsku besjedu je održao akademik Jovan Delić.

Sveti Simeon Mirotočivi, odnosno Stefan Nemanja, osnivač je srpske vladarske loze Nemanjića. 

Stefan Nemanja rođen je u okolini današnje Podgorice 1114. godine.  Po monašenju dobio je ime Simeon, a umro je na Hilandaru 1199. godine.

Mošti sv. Simeona su pohranjene su u njegovoj zadudžbini Studenici.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније