Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј.

23. 02. 2023. 15:16   >>  15:10

ĐEKA

Vlada CG produžila program privremene zaštite ukrajinskim građanima

Vlada Crne Gore produžila je program privremene zaštite ukrajinskim građanima koji borave u Crnoj Gori, kazao je ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka.

On je to kazao prilikom obilaska smještajnog kapaciteta u kojem borave izbjeglice iz Ukrajine u Sutomoru.

"Priznavanje urođenog dostojanstva i jednakih i neotuđivih prava svih temelj je slobode, pravde i mira u svijetu", poručio je ministar ljudskih i manjinskih prava izbjeglicama iz ukrajinske zajednice u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz tog vladinog resora ministar je poručio da savremeno doba nosi sa sobom porast negativnih društvenih fenomena od kojih su, kako je kazao, najteži oni koji direktno pogađaju oblast zaštite ljudskih prava.

"Živimo u vremenu velikih izazova kada je riječ o ostvarivanju ljudskih prava, borbi protiv diskriminacije, očuvanju ukupnog ljudskog dostojanstva i ličnog integriteta", rekao je Đeka dodajući da je rat protiv Ukrajine, rat protiv čovječnosti i dostojanstva.

On je podsjetio da Crna Gora ima bogato iskustvo u sferi zaštite zbrinjavanja izbjeglica tokom posljednjih decenija, ali i iskustvo u izgradnji građanskog, multuetničkog društva kao temelja mira i sloge u državi.

"Zajedno sa ambasadorom Herasimenkom, ambasadorkom Rajzing Rajnke, šefom UNHCR-a Bušardijem, generalnim direktorom u MUP-u Popovićem ministar Đeka ponovio je spremnost i podršku ljudima u stanju potrebe koji su izbjegli iz Ukrajine. Ministar Đeka je izrazio iskrenu nadu, da će se u skorije vrijeme stvoriti uslovi da se nesmetano svi mogu vratiti svojim domovima. On je ponovio da je Crna Gora dom svih ljudi koji žive na njenom prostoru, a svojim prisustvom danas ste svedoci toga", navodi se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније