Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Туфик Софтић

13. 02. 2023. 19:01 >> 18:57
2

ŠTAJNMILER PORUČIO

"Vlada ne odgovara na dopise o valorizaciji aerodroma Berane"

Njemački državljanin i potencijalni investitor, Majk Štajnmiler, rekao je da početak valorizacije aerodrome u Beranama u ovom trenutku zavisi isključivo od Vlade Crne Gore, koja iz njemu nepoznatih razloga ne odgovara na njegove dopise.

“Lopta je u rukama Vlade, to je u ovom trenutku takozvano usko grlo. Sve što su do sada tražili od mene, pružio sam na uvid i dao sam. Ne znam zašto već neko vrijeme ćute” – kazao je Štajnmiler u Beranama.

On je potvrdio da je jednom prilikom za njega intervenisala njemačka Ambasada, a na pitanje da li ima podršku Vlade Njemačke, odgovorio je da zbog projekta u Beranama ne bi dovodio u pitanje svoju međunarodnu reputaciju.

“Za nekoliko dana počinje Minhenska konferencija gdje je moja kompanija zvanični partner. Ja iza sebe imam veliki broj projekata, i sigurno zbog projekta u Beranama ne bih dovodio u pitanje svoju poslovnu reputaciju, ni u Njemačkoj, ni u međunarodnim okvirima” – kazao je Štjanmiler.

Prema njegovim riječima iza ovog projekta i iza njegove kompanije stoji jedna švajcarsko-američki koncern, koji raspolaže u svakom trenutku sa kapitalom od deset milijardi eura.

“Ovo je projekat koji podrazumijeva otvaranje dvije fabrike i aerodrom. Zato obično i koristim naziv air park, a ne aerodrom” – kazao je Štajnmiler.

Kada je riječ o sumnjama kod lokalnog stanovništva, Štajnmiler je kazao da ovaj projekat pokušava da realizuje već dvije godine, i da se nije pojavio odjednom.  On se danas sastao sa predsjednikom opštine, Vukom Todorovićem i kompletnim rukovodstvom Opštine, a stastanak je trajao sat duže nego što je bilo planirano.

Predsjednik opštine je rekao da cijeni namjere potencijalnog njemačkog investitora i da će mu, kada se radi o opštini, pružiti svu logistiku.

“Ovdje ima mnogo stvari koje su u nadležnosti države, i bez odluke Vlade u vezi sa tim, opština Berane ne može ništa preduzimati. U svakom slučaju, do Opštine Berane sugurno neće biti i mi ćemo podržati sve” – rekao je Todorović.

On je kazao da će Štajnmileru dostaviti sve podatke potrebene za kompletiranje projekta, jer se radi o proširivanju sadašnje infrastrukture.

“Nakon toga, kada budemo vidjeli čitav projekat, inicirali bi smo zajednički sastanak u Vladi Crne Gore, jer u nadležnosti Vlade je davanje koncesija, kao i mnogih drugih stvari. Na primjer, prostorni plan, koji bi trebalo da bude gotov do oktobra, kada bi se definisao i status ovog aerodroma i njegove namjene za civilni i teretni saobraćaj, jer je sada registrovan za sportske aktivnosti” – kazao je Todorović.

Predsjednik opštine Berane je rekao da će njemačkoj kompaniji dostaviti geodetsku podlogu, kako bi znali granice budućeg dograđenog aerodroma i kada bi se moglo znati koliko prostora će zauzimati i koliko objekata bi bilo smetnja za realizaciju.

“Benefiti od ovog projekta veliki su za Berane, ali sigurno da bi bili veliki i za državu Crnu Goru” – rekao je Todorović.  

Njemački državljanin Majk Štajnmiler (Maik Steinmuller) vlasnik je kompanije “Elite-private-jet-sevice” i iskazao je želju da investora u beranski aerodrome. Nakon što je sa sadašnjom Vladom ostvario komunikaciju i predao biznis plan i finansijsku kalkulaciju, kao i dostavio i Vladi i Ministarstvi kapitalnih investicija pismo o namjerama, očekuje da bude pozvan da se potpiše memorandum o razumijevanju, ali se to iz njemu nepoznatih razloga odugovlači.

On je danas ponovio da ni jednog trenutka od Vlade Crne Gore nije tražio nikavu finasijsku pomoć, već samo podršku da realizuje svoje planove, otvori veliki broj radnih mjesta i time pomogne Beranama u sjeveru, “možda i iz ličnih razloga”. On je ranije za Portal RTCG otkrio da je njegova supruga iz Berana i da je u Beranama već registrovao firmu za potrebe realizacije ovog projekta.

Beranska vazdušna luka ima dugu tradiciju. Prvi avioni tu su slijetali u vrijeme Drugog svjetskog rata. Ovdje je  formiran i poznati sportski aero klub Berane, iz kojeg su izlazili školovani piloti koji su kasnije letjeli širom svijeta za najpoznatije svjetske kompanije.  

Pristanišna zgrada izgrađena je  šezdesetih godina kada je uspostavljen redovni putnički saobraćaj. Danas, uglavnom, neupotrebljiva.Desetak godina na liniji Berane – Podgorica –Berane i Berane – Beograd – Berane, pa i za Zagreb i Ljubljanu, saobraćali su avioni DC 3, a u kratkom periodu i foker. 1974. godine vojska tadašnje SFRJ, uradila je kvalitetnu pistu, dužine blizu dva kilometra i širine skoro pedeset metara, koja i poslije četiri i po decenije, do danas, odolijeva zubu vremena.

U proteklih tri i po decenije, od kada je samo u funkciji sportskog letjenja, bilo je mnogo najava za njegovo ponovno aktiviranje, ali je ovo prvi put da je neki potencijalni investitor stao ispred kamera, odgovaraona pitanja novinara i iznio svoje ideje. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније