Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј. [ Mina ]

29. 01. 2023. 12:25 >> 12:19

JANjUŠEVIĆ

Reformom do realnog stepena autonimije za lokalne samouprave

Lokalne samouprave u Crnoj Gori predviđenim reformama, dobiće realni stepen autonomije kako bi se razvijale na pravi način u finansijskom i kadrovskom smislu, poručio je državni sekretar Ministarstva javne uprave Dragiša Janjušević.

Janjušević, koji je na čelu Radne grupe za izradu analize funkcionisanja sistema lokalne samouprave, očekuje da taj dokument bude kamen temeljac i mapa puta kako treba da počne proces decentralizacije lokalne samouprave u Crnoj Gori.

On je rekao da je suština decentralizacije u pravcu servisno orjentisanih uprava.

„Decentralizacija treba da da realni stepen autonomije svim lokalnim samoupravama u Crnoj Gori kako bi se razvijale na pravi način u finansijskom i kadrovskom smislu odnosno tipu i modelu kakva treba da bude koja opština, sa kojim opsegom nadležnosti“, rekao je Janjušević u intervjuu agenciji MINA.

Objašnjavajući pojam servisno orjentisane uprave, Janjušević je kazao da je to, bilo da se govori o državnoj upravi ili lokalnoj samoupravi, oblik upravljanja koji je orjentisan na realne potrebe građana.

On je rekao da lokalne samouprave moraju da budu servisno orjentisane iz razloga što se na tom nivou razmatra komunalna i infrastrukturna problematika, i sve ono što je nasušna potreba građana.

„Što se više bude razvijala svijest da nam je potrebna servisno orjentisna uprava i na državnom i na loklanom nivou, vrlo lako ćemo dolaziti do konsenzusa kako da što brže rješavamo probleme i uklanjamo barijere kako bi razvijali servisne sisteme, kao što to rade savremene demokratije“, rekao je Janjušević.

Na pitanje da li je moguće sve opštine posmatrati na isti način i imati monotipske modele opština, Janjušević je rekao da je to jedan od problema.

„U Crnoj Gori se neke opštine raseljavaju, gube stanovništvo, dok druge rastu i razvijaju se. U tom disbalansu i kretanju stanovništva ne možemo posmatrati opštine kao monotipski obrazac“, rekao je Janjušević.

On je ukazao da opštine Šavnik, Plav i Andrijevica imaju isti opseg nadležnosti kao što imaju Podgorica, Budva i Nikšić, dodajući da treba razmišljati o promjeni obrasca lokalnih samouprava.

Janjušević smatra da treba napraviti iskorak, da se vidi da li bi bolje funkcionisao sistem sa politipskim modelom.

„Model sa istim opsegom nadležnosti opština koje značajno gube stanovništvo kao što je Šavnik i Podgorica koja se širi i razvija je neodrživ“, rekao je Janjučević, navodeći primjer Slovenije, kao države iz regiona koja je po broju stanovnika najpribližnija Crnoj Gori, a koja je ušla u taj proces prije više od 30 godina.

Janjušević ističe da treba više razmišljati o tome kakva je istinska i realna potreba stanovništva u lokalnim zajednicama i na osnovu toga modelirati oblike lokalne samouprave kakva je potrebna u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније