Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M. [ Mina biznis ]

23. 01. 2023. 15:52   >>  16:06

USSCG

Podrška Sindikalnoj organizaciji Instituta

Unija slobodnih sindikata (USSCG) podržala je napore Sindikalne organizacije Instituta „Simo Milošević“ da štrajkom upozorenja pokuša da ukaže na tešku situaciju u kojoj se nalaze zaposleni u toj kompaniji, koji već tri mjeseca ne primaju zarade.

Oni smatraju da je nedopustivo da radnici u Crnoj Gori, posebno zdravstveni, svoja radna prava i profesionalni integritet moraju da štite radikalnim štrajkačkim aktivnostima.

„Zar je to društvo kojem stremimo i put evropskih integracija koji smo odabrali? Uprkos teškoj egzistencijalnoj situaciji u kojoj ste se našli, vaša borba za opstanak ujedno je i borba za očuvanje Instituta kao svojevrsnog i jedinstvenog dragulja Crne Gore, koji je zbog nedomaćinskog odnosa doveden do ivice propasti“, navodi se u pismu podrške koje je USSCG uputio Sindikalnoj organizacijia Instituta.

Sindikalna organizacija Instituta sjutra će organizovati štrajk upozorenja povodom aktuelne situacije u kompaniji.

Iz USSCG su upozorili da se o zdravstvenom turizmu u Crnoj Gori ne može govoriti bez Instituta i apelovali na Vladu da učini sve što je u njenoj moći u cilju očuvanja kompanije i stvaranja uslova za njeno dalje poslovanje.

„Čuvajući jednu od najvećih i najpoznatijih ustanova za fizikalnu, rehabilitacionu i preventivnu medicinu za djecu i odrasle, sačuvaćemo budućnost svih zaposlenih u Institutu, njihovih porodica, građana Herceg Novog i Crne Gore, imajući u vidu značaj koji Institut ima“, navodi se u pismu.

U Uniji smatraju da su dosadašnji neuspješni pokušaji privatizacije Instituta i odnos nadležnih prema njemu, samo dovodili do njegovog urušavanja i pokušaja obaranja cijene, kako bi kao takav bio povoljan „plijen“ za navodne „strateške investitore“.

„Takvoj nezakonitoj, nemoralnoj i nezdravoj praksi privatizacionih postupaka mora se statiti na put. Institut je brend po kojem je prepoznata Crna Gora, sa izuzetno vrijednim prostornim potencijalom na “pjeni od mora”, a da bi tako i ostalo država mora zadržati upravljački paket u svojim rukama“, rekli su iz USSCG.

Oni su podsjetili da je Institut od krucijalnog značaja za Herceg Novi i njegov dalji razvoj kao turističke destinacije.

„Do sada je, nažalost, hercegnovska privreda bila žrtva katastrofalnih privatizacija i primjer nebrige o opštem dobru. Zbog toga se dalje urušavanje Instituta ne smije dozvoliti i mi moramo insistirati na njegovom oporavku“, kazali su iz USSCG.

Oni su zaposlenima u Institutu poručili da je njihova borba ujedno i borba svih građana Herceg Novog.

„Institut kao jedino preostalo veliko preduzeće, koje direktno ili indirektno obezbjeđuje prihode većem dijelu Igala, mora se održati u životu, a potom mu se mora vratiti reputacija po kojoj je bio poznat. Zato će USSCG u potpunosti podržati svaku vašu aktivnost na njegovoj zaštiti, a iznad svega na zaštiti radnih i socio-ekonomskih prava“, zaključuje se u pismu podrške.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније