Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

23. 01. 2023. 08:19 >> 21:50
1

SINDIKAT POVODOM 23. JANUARA

Ekonomski položaj najveći problem crnogorskih novinara

Samo zadovoljni novinari mogu u potpunosti biti nezavisni i profesionalno raditi svoj posao, poručio je predsjednik Sindikata medija Crne Gore (SMCG) Radomir Kračković, povodom Dana novinara Crne Gore.

U Crnoj Gori danas se obilježava Dan novinara, povodom 23. januara 1871. godine kada je izašao prvi broj lista Crnogorac.

Iz ugla Sindikata medija Crne Gore, kako kaže Kračković, ekonomski položaj novinara je najveći problem.

“Sva naša istraživanja kažu da medijski radnici primaju plate na nivou ili ispod prosjeka u Crnoj Gori. To je sada, ali i nakon povećanja plata po programu Evropa sad. Smatramo da se to mora mijenjati i da je to ključno pitanje”, kazao je Kračković u Jutarnjem programu TVCG.

Brojni drugi problemi o kojim se mnogo pričalo prethodnih godina, kako navodi Kračković, ostaju i dalje, ali je ekonomski položaj potrebno postaviti na vrh agende.

“Samo zadovoljni novinari mogu u potpunosti biti nezavisni i mogu profesionalno raditi svoj posao”, ističe Kračković.

Zbog toga je, kako poručuje, Sindikat medija i pokrenuo pregovore za izradu novog Granskog kolektivnog ugovora za oblast medija, kako bi se tokom ove godine došlo do nekih pomaka.

“Svedoci smo galopirajuće inflacije koja jede zarade. Druge profesije su se u međuvremenu izbrile za poboljšanje i povećanje zarada i sindikati neće dozvoliti da mi ostanemo na začelju tog povećanja”, poričio je Kračković.

Podsjetio je da je Sindikat tražio povećanje plata od 15 do 20%.

“Nadamo se da će poslodavci imati sluha i da ćemo doći do dogovora, jer je to urgentna potreba novinara”, saopštio je Kračković.

Govoreći o mogućem uvođenju beneficiranom radnog staža za novinare, Kračković je kazao, kako je realnije da takav staž dobiju samo određeni novinari ili medijski radnici koji rade u posebno teškim uslovima ili su bili žrtve napada.

“Nerealno je očekivati da svi novinari dobiju beneficirani radni staž”, zaključio je Kračković.

Irena Rašović, novinarka RTCG kaže da je crnogorsko novinarstvo u nezavidnoj situaciji. Novinari, kaže ona, rade u težim uslovima nego ranije, u nezavidnom materijalnom položaju i pod stalnim uticajima.

“Uz veliki obim posla ima nezahvalnost i nerazmijevanje sa druge strane koji su prilično prisutni”, poručila je Rašović.

Rašoviće je poručila i da je polarizacija jedan od problema, kao i neprofesionalan rad pojedinih medija. Čini joj se i da nijesmo bliži samoregulaciji.

“Imamo i veliki broj neregistrovanih medija. Danas je vrlo jednostavno otvoriti portal, ne znamo ko stoji iza njega, sve to utiče i na podgrijavanje podjela i čini se da otežava naš položaj”, poručila je Rašović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније