Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.М.

16. 01. 2023. 18:59 >> 18:55
2

KOVAČ

"Odrediti prestanak sudijske funkcije i pored odluke Upravnog suda"

Ministar pravde Marko Kovač komentarišući odluku Upravnog suda o poništenju odluke Sudskog savjeta da sutkinji Vrhovnog suda Svetlani Vujanović oduzme sudijsku funkciju, kazao je da je odluka Upravnog suda skandalozna i da je potrebno donijeti identičnu odluku u pogledu prestanka sudijske funkcije i pored te odluke.

Kovač je reagovao povodom presude Upravnog suda Crne Gore kojom je usvojena tužba Svetlane Vujanović i poništena odluka Sudskog savjeta Crne Gore od 3. avgusta 2021. godine koji je konstatovao da sutkinjama koje su navršile 64 godine prestaje sudijska funkcija.

"Ovo je jedinstven slučaj da se na ovakav način u presudi Upravnog suda Crne Gore, a ranije i Vrhovnog suda Crne Gore, obrazlaže praksa Evropskog suda za ljudska prava jer se u dosadašnjoj praksi ovih sudskih instanci ne mogu naći primjeri ovakvog orazloženja kada su u pitanju druga lica već isključivo kada su u pitanju sudije u konkretnom slučaju", istakao je Kovač.

Poručio je da je mišljenja da ovakav presedan u odlučivanju predstavlja "klasičan primjer korporativizma kao izuzetno maligne pojave koja ne smije biti prisutna u pravosudnom sistemu demokratskog društva koje pledira na poštovanje načela vladavine prava".

"Dakle, na sceni imamo frapantan primjer odlučivanja koji sam po sebi ukazuje na potrebu preispitivanja odgovornosti nosilaca svih pravosudnih funkcija imajući u vidu sadržinu ovakvih odluka", kazao je Kovač.

Ističe da kao član Sudskog savjeta smatra da je potrebno donijeti identičnu odluku u pogledu prestanka sudijske funkcije i pored ovakve, po njegovom mišljenju skandalozne odluke Upravnog suda.

"Siguran sam da će i ostali članovi sudskog Savjeta na sličan način tumačiti ovakve odluke koje predstavljaju uvod u privatizaciju Vrhovnog suda, te da neće dozvoliti dodatno urušavanje povjerenja javnosti u rad pravosudnih organa", zaključuje Kovač.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније