Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј.

11. 01. 2023. 10:39   >>  10:44

UCG

Za godišnju nagradu Ćalasana preporučili naučni radovi

Doc. dr Martina Ćalasana za godišnju nagradu preporučili su naučni radovi, kazali su iz Univerziteta Crne Gore (UCG).

Ćalasan je dobitnik priznanja za poseban doprinos razvoju naučnoistraživačkog rada i međunarodnom pozicioniranju Univerziteta Crne Gore, za 2022. godinu, na predlog Vijeća Elektrotehničkog fakulteta UCG. Priznanje mu je uručio rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović na svečanoj sjednici Senata UCG.

"Za ovo priznanje Univerziteta, čiji je dobitnik bio i u 2019/2020. godini, preporučili su ga naučni radovi objavljeni u časopisima prestižnih SCI/SCIE lista. Samo u 2022. godini objavio je 16 radova sa kumulativnim impakt faktorom od 96.396. Od ovih radova, 13 je iz kategorije Q1 časopisa, tj. vodećih međunarodnih časopisa rangiranih u prvih 25% časopisa po Scopus rangiranju, dok tri rada pripadaju kategoriji Q2, rangiranih u prvih 50% časopisa", navodi se u saopštenju UCG", saopšteno je iz uCG.

U izdanju vodećeg globalnog izdavača Springer, kako dodaju, objavio je i jedno poglavlje na temu kvaliteta napajanja u modernim energetskim sistemima (Power quality in modern power systems: A case study in Bosnia and Herzegovina) u knjizi pod nazivom Modernization of Electric Power Systems (Modernizacija elektroenergetskih sistema).

"Na međunarodnim i domaćim konferencijama objavio je 10 radova i postao urednik četiri specijalna broja u časopisima SCI/SCIE liste. Bio je i član Naučnog odbora za četiri međunarodne konferencije održane u Brazilu, Albaniji, Malti i na Kipru, a recenzirao je oko 50 radova u časopisima SCI/SCIE liste. Koordinator je bilateralnog projekta sa Slovenijom i učesnik u dva Horizont projekta - CROSBOW projekat, i TRANSIT, gdje je Elektrotehnički fakultet partnerska instiucija", navode iz UCG.

Istraživanja doc. dr Martina Ćalasana, navode iz UCG, odnose se na razvoj poluprovodničkih prekidača za bezsenzorsko upravljanje prekidačkom reluktantnom mašinom, razvoj novih metoda za estimaciju parametara transformatora, asinhrone mašine, solarnih ćelija i gorivih ćelija, kao i u oblasti optimalne lokacije sistema za skladištenje energije i sistema za kompenzaciju reaktivne energije u elektroenergetskim sistemima.

"Član je nekoliko međunarodnih i nacionalnih organizacija i udruženja, kao što su IEEE i CIGRE - Međunarodni savjet za velike električne mreže. Potpredsjednik je Crnogorskog komiteta CIGRE, i član studijskog komiteta A1 - Rotacione električne mašine CG KO CIGRE. Takođe, predstavnik je Crne Gore u IEEE PES Srbije i Crne Gore. Ćalasan je dobitnik većeg broja nagrada na međunarodnim i domaćim konferencijama, kao i Nagrade Ministarstva nauke za najuspješnijeg pronalazača – inovatora za najuspješnije inovativno rješenje, u 2017. godini; nagrade Fonda Crnogorske akademije nauka i umjetnosti za podsticanje podmlatka - 2020. godine; prestižne Danubius nagrade za mlade naučnike iz Crne Gore, 2021. godine, kao i nagrade Ministarstva nauke za najboljeg naučnog radnika Crne Gore u 2022. godini", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније