Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.М. [ Dragana Lalević, TVCG ]

11. 01. 2023. 07:06 >> 15:04

NAJVIŠE SLUČAJEVA U PODGORICI

U posljednje četiri godine 455 samoubistava

Na teritoriji Crne Gore u prethodne četiri godine dogodilo se 455 samoubistava, saopšteno je za RTCG iz Uprave policije. Kako su kazali, najviše slučajeva tokom 2019. , 2020. , 2021. i 2022. bilo je u Podgorici.

Kako su saopštili, Uprava policije je tokom 2022. godine na teritoriji Crne Gore zabilježila 126 samoubistava, od čega na području nadležnosti Odjeljenja bezbjednosti Podgorica 29, Odjeljenja bezbjednosti Nikšić 18, Odjeljenja bezbjednosti Pljevlja 17, Odjeljenja bezbjednosti Berane devet i Odjeljenja bezbjednosti Bijelo Polje sedam. 

Ističu da je po šest samoubistava je registrovano na području nadležnosti odjeljenja bezbjednosti Herceg Novi, Kotor i Mojkovac, dok je pet samoubistava registrovano na području nadležnosti Odjeljenja bezbjednosti Bar, a po četiri na području odjeljenja bezbjednosti Danilovgrad i Ulcinj, dok su tri samoubistva registrovana na području nadležnosti Odjeljenja bezbjednosti Cetinje.

Po dva samoubistva su registrovana na području nadležnosti odjeljenja bezbjednosti Budva, Tivar, Rožaje, Plužine i Kolašin, a po jedno u Šavniku i Žabljaku.

Za godinu i do 120 samoubistava

Tokom 2021. godine na teritoriji Crne Gore registrovano je, prema podacima Uprave policije, 120 samoubistava.

"Na teritoriji nadležnosti Odjeljenja bezbjednosti Podgorica registrovano je 49 samoubistava, na području nadležnosti Odjeljenja bezbjednosti Herceg Novi registrovano je 19 dok je na teritoriji nadležnosti Odjeljenja bezbjednosti Nikšić zabilježeno 13 samoubistava. Na području Odjeljenja bezbjednosti Bijelo Polje registrovano je 12 samoubistava dok je 11 registrovano na području nadležnosti Odjeljenja bezbjednosti Berane, osam na području nadležnosti OB Pljevlja, šest na području OB Bar sa dva samoubistva su registrovana sna području nadležnosti OB Budva", navode u saopštenju.

Na teritoriji Crne Gore, tokom 2020. godine, registrovano je 109 samoubistava.

"Na području nadležnosti OB Podgorica zabilježena su 34 samoubistva, na području nadležnosti OB Berane 14, dok je po 13 samoubistava registrovano na području nadležnosti centar bezbjednosti Nikšić, Herceg Novi i Pljevlja. Na teritoriji nadležnosti OB Bijelo Polje registrovano 10 samoubistava, sedam je registrovano na području OB Bar a pet na području nadležnosti OB Budva", ističu iz Uprave policije.

Policija je 2019. godine registrovala 100 samoubistava.

"Od toga 33 na području OB Podgorice, 16 na području OB Nikšića po 12 samoubistava je bilo na području OB Bijelo Polje i OB Herceg Novi, devet na teritoriji nadležnosti OB Bar, osam na području OB Berane, sedam samoubistava na teritoriji OB Pljevlja i tri samoubistva na području OB Budva", poručuju iz policije.

Stradalo najviše muškaraca

"Kada je u pitanju polna struktura lica koja su izvršila samoubistva (suicid) ističemo da su u traženom uporednom periodu u znatnom većem broju lica muškog pola koja su izvršila samoubistva procentualno izraženo oko 65 % do 75 %", ističu iz policije.

Kada je u pitanju starosna struktura izvršilaca samoubistava u 2022. godine, kako su nam iz Uprave policije saopštili, najviše samoubistava izvršile su osobe starije od 60 godina.

"Ističemo da je u rasponu starosne dobi od 0-15 godine registrovano jedno samoubistvo, od 15-30 godina registrovano je devet samoubistava, od 30-45 godina registrovano je 22 samoubistava, od 45-60 godina registrovano je 35 samoubistva, dok su registrovana 59 samoubistva koja su izvšila lica starija od 60 godina", navode iz policije. 

Iz Uprave policije su naglasili da kada je u pitanju sudsko medicinska obdukcija, ta se radnja vrši isključivo po naredbi državnog tužioca kad su u pitanju sporne činjenice bitne za utvrđivanje i razjašnjenje uzroka smrti pod kojim okolnostima i kako je smrt nastupila, tako da službenici Uprave policije postupaju i preduzimaju radnje u izviđaju po nalogu državnog tužilaštva u čijoj je nadležnosti ova radnja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније