Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M.

16. 12. 2022. 09:03   >>  09:01

UNIVERZITET CRNE GORE

"EK podržala kontinuiran razvoj i napredak UCG"

Univerzitet Crne Gore (UCG) zadržao je status institucije sa logoom izvrsnosti ljudskih resursa u istraživanju (HR EXCELLENCE IN RESEARCH, HRS4R) do 2025. godine, koji dodjeljuje Evropska komisija (EK).

Kako navode 2020. godine EK je dodijelila Univerzitetu Logo čime je najstarija ustanova visokog obrazovanja u Crnoj Gori identifikovana i međunarodno prepoznata kao promoter stimulativnog i privlačnog radnog okruženja za istraživače.

"Nakon dostavljanja obaveznog Izvještaja o napretku Univerziteta, dvije godine po prvobitnoj dodjeli ovog priznanja, na osnovu usvojene Strategije i Akcionog plana, a u pravcu pridržavanja standarda EK koji se tiču prava i obaveza istraživača, procedura zapošljavanja na Univerzitetu, te stvaranja povoljnog ambijenta za rad istraživača, UCG je od EK dobio potvrdan odgovor za realizaciju planiranih aktivnosti. Time je prepoznat kao institucija koja u kontinuitetu radi na realizaciji usklađivanja principa EK, te je status produžen još tri godine", dodaju u saopštenju.

Težeći atraktivnom, otvorenom i održivom evropskom tržištu rada za istraživače, EK je 2005. godine usvojila preporuke, koje opisuju načela zapošljavanja i radne uslove istraživača - Evropsku povelju za istraživače i Kodeks o njihovom zapošljavanju, navode iz UCG.

"Evropska povelja definiše prava i obaveze istraživača i organizacija u kojima rade, dok se Kodeks o zapošljavanju istraživača odnosi na jednakost u postupcima zapošljavanja za sve istraživače u Evropi i povećava transparentnost u njihovom zapošljavanju i radu. Povelja opisuje i odgovornosti istraživača u pogledu etičkih normi, zakonskih i ugovornih obaveza. Povelja i Kodeks osiguravaju istraživačima uživanje istih prava i obaveza u bilo kojoj zemlji Evrope", piše u saopštenju.

Dodaju da stvaranjem vizualno prepoznatljivog identiteta za HRS4R, EK želi priznati napore, koje su uložile institucije koje su implementirale Povelju i Kodeks.

"Predstavljeni vizuelni identitet, odnosno raspoloživi logo, može pomoći istraživačima u prepoznavanju i afirmaciji organizacija koje su primarno posvećene naučnoistraživačkom radu i akademskoj izvrsnosti. Pomenuto će biti posebno cijenjeno prilikom apliciranja za međunarodne projekte i učešće u konzorcijumima. Univerzitet Crne Gore nastavlja sa realizacijom aktivnosti u pravcu jačanja konkurentnosti i internacionalizacije, odnosno implementacijom Strategije razvoja UCG 2019-2024, kao i Strategije internacionalizacije 2021-2026", zaključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније