Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

07. 12. 2022. 06:51 >> 12:56
3

EVROPSKA KOMISIJA

Državljani CG neregularno borave u Mađarskoj, Njemačkoj, Francuskoj...

Evropska komisija (EK) objavila je da je, po pitanju crnogorskih državljana za koje je utvrđeno da neregularno borave u državama članicama EU, Mađarska bila najviše pogođena (44% od ukupnog broja), zatim Njemačka (29%). To se navodi u pratećem dokumentu uz izvještaj Evropske komisije o monitoringu bezviznog režima EU sa Crnom Gorom. Crnogorska država, navodi se, nastavlja da ispunjava uslove za liberalizaciju viznog režima i postiže napredak u ispunjavanju ranijih preporuka. Izvještaj se fokusira na radnje preduzete kako bi se obezbijedilo kontinuirano ispunjavanje uslova za liberalizaciju viznog režima.

Prema dokumentu Evropske komisije, kada je u pitanju broj crnogorskih državljana za koje je utvrđeno da neregularno borave u državama članicama 2021. godine Mađarska je bila najviše pogođena država članica (44% od ukupnog broja), zatim Njemačka (29%), Francuska (8%) i Slovenija (6%).

Navodi se da države članice EU izvještavaju o dobroj saradnji po pitanju readmisije sa Crnom Gorom i adekvatnoj implementaciji sporazuma o readmisiji.

Tokom posljednjeg sastanka Zajedničkog odbora za readmisiju održanog u novembru 2021. godine, države članice su izvijestile o nesmetanoj saradnji sa crnogorskim vlastima, pri čemu je većina država članica potvrdila poštovanje rokova predviđenih u Sporazumu o readmisiji. 

Što se tiče operativne saradnje sa državama članicama u oblasti upravljanja granicom i migracija, Crna Gora je učestvovala u zajedničkim aktivnostima sa Hrvatskom, Francuskom, Njemačkom i Holandijom.

"Hrvatska sa Crnom Gorom sarađuje bilateralno, kao i kroz učešće hrvatske policije u zajedničkoj operaciji Fronteksa u Crnoj Gori. Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske sarađuje sa MUP-om Crne Gore na području poluostrva Prevlaka, područja pod privremenim posebnim nadzorom i režimom plovidbe. U 2021. godini saradnja je realizovana planiranjem i izvođenjem zajedničkih patrola na moru. I pored toga što neke planirane mjere obuke nijesu mogle da se realizuju zbog pandemije COVID-19, saradnja se ocjenjuje kao dobra", navodi se u pratećem dokumentu EK. 

Podsjetimo, Evropska komisija direktno je ukazala da Crna Gora nije sa EU uskladila politiku viznog režima, koji se odnosi na građane trećih zemlja. U prvom redu, oslobađanje obaveze od viza za državljane Jermenije, Saudijske Arabije, Turske, Katara, Bjelorusije, Kube...

Kritikuju i primjenu sporazuma o priznanju krivice (21 u toku 2021. godine), kao i na činjenicu da mnogi slučajevi organizovanog kriminala nijesu dobili sudski epilog, a smatraju da je potrebno više presuda za šverc cigareta i pranje novca. 

Bezvizni režim između Crne Gore i EU na snazi je od 2009. godine. 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније