Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј.

05. 12. 2022. 13:58 >> 14:01

SAVJET ZA KONTROLU RADA POLICIJE

Po prijavama građana provjereno postupanje policajaca u Plavu

Savjet za građansku kontrolu rada policije primio je nekoliko potpisanih i anonimnih pritužbi, koje se odnose na postupanje i ponašanje policijskih službenika Odjeljenja bezbjednosti (OB) Plav, saopšteno je iz tog tijela.

Iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije kazali su da je odlučeno da se sve pritužbe koje se odnose na OB Plav objedine u jedan predmet i da se Uprava policije pozove da informiše o navodima iz pritužbi.

"Savjet je zahvalio građanima na podnijetim pritužbama, koje su se u značajnoj mjeri pokazale osnovanim", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Savjet ocijenio da povodom uočenih i potvrđenih nepravilnosti pretpostavljane starješine OB Plav i Uprave policije nijesu osigurale blagovremenost u postupanju.

To, kako su rekli iz Savjeta, može da doprinosi sumnji na postojanje interesovanja da se nepravilnosti tolerišu i/ili zataškavaju.

"Savjet je izjavu jednog policijskog službenika povodom neprimjerene aktivnosti na privatnom veselju, u koju je uključio i maloljetnu osobu, prepoznao kao izostanak odgovornosti i potpunu relativizaciju nedopustivog ponašanja", kaže se u saopštenju.

Iz Savjeta su naveli da su posebno zabrinuti što to tolerišu načelnik OB Plav, kao i druge nadležne starješine u Upravi policije.

"Savjet je ocijenio da u konkretnom slučaju primjena policijskih ovlašćenja nije bila adekvatna", rekli su iz tog tijela.

Kako je ocijenjeno, službenici OB Plav, po saznanju za događaj protiv policijskog službenika, uz iniciranje postupka pred Etičkim odborom, trebalo je da podnesu i zahtjev za vođenje prekršajnog postupka zbog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru.

Iz Savjeta su rekli da su preporučili da se i sada to učini.

"Savjet očekuje da načelnik OB Plav, neposredno ili preko direktora Uprave policije, informiše o statusu, a potom i o ishodu krivičnih, prekršajnih, disciplinskih i postupaka pred Etičkim odborom Ministarstva unutrašnjih poslova, a koji se odnose na policijske službenike OB Plav", kaže se u saopštenju.

Iz Savjeta su rekli da su uputili preporuku direktoru policije i načelniku OB Plav da skrenu pažnju svim policijskim službenicima da pauzu tokom radnog dana i slobodno vrijeme izvan posla ne provode u ugostiteljskim objektima koji ne posluju u skladu sa pozitivnim propisima i dobrom poslovnom praksom.

Oni su kazali da su, radeći na tom predmetu, prvenstveno pozdravili anonimno obraćanje većeg broja građana.

Iz Savjeta su naveli da su podrška anonimnom prijavljivanju različitih nepravilnosti u policijskoj praksi i primjera koji podrivaju policijski moral, značajni za ukupnu izgradnju povjerenja.

"Imajući u vidu prirodu i koncept rada građanskog nadzora policije, Savjet ima obavezu i odgovornost pred javnošću Crne Gore da podrži i osnaži mehanizme i anonimnog prijavljivanja lošeg policijskog postupanja i ponašanja", kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније