Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.М.Љ. [ Mina ]

04. 12. 2022. 09:27 >> 09:25
2

DOKUMENTARAC LjEKARSKE KOMORE

Evropski nivo zdravstvene zaštite na primorju još od 14. vijeka

Ljekarska komora Crne Gore predstavila je sveobuhvatni dokumentarni film o istorijatu crnogorske zdravstvene kulture sa fokusom na ljekarsku profesiju.

Uz podsjećanje na Hipokrata koji je rekao da “svaki ljekar mora znati šta ljekari prije njega otkriše, ispitaše i zasnovaše”, predsjednica Ljekarske komore, Žanka Cerović naglasila je značaj dokumentarca o razvoju medicine u Crnoj Gori.

Iz Ljekarske komore saopšteno je da je Cerović ocijenila da je poznavanje tradicije preduslov za uspješan profesionalni i kulturološki napredak.

Navodi se da je u filmu pokazano da je primorje sa Kotorom ostvarivalo evropski nivo zdravstvene zaštite već od 14. vijeka, kada su u tom gradu radili ljekari, hirurzi i apotekari sa diplomama fakulteta iz Italije, tada rukovodeće države u medicini.

U filmu se vidi da je središnji dio Crne Gore sve do druge polovine 19. vijeka poznavao samo narodnu medicinu, dok je sjeverni do 1912. godine, pored narodne medicine, imao zastupljenu i islamsko arapsku medicinu.

Cerović smatra da je dokumentarac važan jer će predočiti i vrijeme kada Crna Gora napušta narodnu medicinu i usvaja savremene medicinske standarde.

Ona je ukazala da se posebno izdvaja vrijeme knjaza i kralja Nikole kada u Crnu Goru dolaze prvi stalni školovani ljekari koji su sticali diplome u najeminentnijim svjetskim zdravstvenim centrima.

Cerović je rekla da se u tom periodu bilježi dolazak doktora Milana Jovanovića Batuta, Jovana Kujičića, a da crnogorski najistaknutiji ljekar, koji završava pravo u Beogradu, pa medicinu u Moskvi, Petar Miljanić postaje prvi načelnik saniteta i upravnik bolnice Danilo I.

"Osim što kao država, prvi put, stvaramo svoj medicinski kadar, otvaraju se i prve bolnice i to u Nikšiću, Podgorici i Orjoj Luci”, navela je Cerović.

Ona je naglasila da su tadašnji ljekari u Crnoj Gori bili cijenjeni više od okružnih sudija, da su profesionalno slobodno djelovali i da su imali najveća primanja u zemlji.

Kada su prva zvanična dokumenta u pitanju, 1891. godine usvaja se prvi Zbornik pravila, propisa i naredaba u sanitetskoj službi Kneževine Crne Gore.

“Njime se prvi put reguliše javno-zdravstveni aspekt i zabranjuje vidarima i travarima da se bave liječenjem”, kazala je Cerović.

U Zborniku se, kako je istakla, navodi da je “Bolnica za bolesne ljude, i u nju će se primati bonici, imućni i siromasi, bez razlike vjere, pola, uzrasta i narodnosti”.

“Dakle, i formalno, naša država zvanično zabranjuje diskriminaciju, a jačanju te svijesti posebno doprinosi medicina. To je, između ostalog, dokaz da zdravstvena kultura spaja, ona ne zna za podjele po bilo kom osnovu, a jačanje takve svijesti nasušno je potrebno i nama današnjima u Crnoj Gori”, napomenula je Cerović..ž

Dokumentarac približava i podatke o prvoj vakcinaciji u Crnoj Gori krajem 19. vijeka koja je, prema dostupnim informacijama, bila 100 odsto uspješna.

“To je početak razvoja zdravstvene kulture u našoj zemlji”, kazala je Cerović.

Za Komoru kao krovnu organizaciju svih ljekara Crne Gore značajno je što dokumentarac prati začetak i razvoj inicijative za formiranje crnogorskog ljekarskog udruženja. Ta ideja je obznanjena 30. avgusta 1903. godine u “Glasu Crnogorca”.

“Zato će Ljekarska komora predložiti da se 30. avgust posebno godišnje obilježava, poštujući savremenu ideju i trud prvih crnogorskih ljekara”, najavila je Cerović.

Ljekarska komora Crne Gore danas je, kako je dodala, nezavisna, stručna i krovna organizacija čiji su članovi svi ljekari Crne Gore.

Zadatak Ljekarske komore je podizanje nivoa zdravstvene zaštite i zdravstvene kulture građana, ali i zaštita profesionalnih interesa ljekara Crne Gore.

“Učestvovali smo u regulisanju statusa doktora medicine kroz inovirani Zakon o zaradama u javnom sektoru, a i u segmentu krivičnog zakonodavstva kojim se napad na doktore smatra krivičnom djelom”, naglasila je Cerović.

Autor filma je Mitar Miranović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније