Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.М.

01. 12. 2022. 15:28   >>  15:41 1

JOKIĆ REAGOVAO

"Nesporazum nastao kada sam odbio da isplaćujem mjesečne nadoknade"

Direktor Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić saopštio je da je nastao nesporazum u toj ustanovi na relaciji većina članova Odbora direktora – menadžment Doma zdravlja Glavnog grada, kada je odbio da isplaćuje mjesečne nadoknade za Odbor direktora. On je reagovao nakon što je Odbor direktora tražio njegovo razrješenje.

"Nakon što su pojedini mediji nedavno objavile tekst o inicijativi Odbora direktora Doma zdravlja Glavnog grada, navodno upućenoj Ministarstvu zdravlja o mom razrješenju sa mjesta direktora Ustanove, odlučio sam da se obratim i medijima i javnosti uopšte kako bih prekinuo nagađanja, neistine i poluistine koje očigledno izlaze iz Ustanove u kojoj sam direktor, i to sa nivoa Odbora koji bi trebao "profesionalno da nas zaštiti", navodi u reagovanju.

Navodi da se odmah pošto se pojavio prvi tekst u medijima zvanično obratio predsjednici Odbora direktora Doma zdravlja gospođi Nataliji Petrić tražeći da mi dostavi Odluku Odbora upućenu Ministarstvu Zdravlja o mom navodnom razrješenju.

"Do danas nisam dobio bilo kakav odgovor, kamoli Odluku, pa mi je jasno da predsjednica Odbora ima nekakav "medijski plan" koji mnogo više pristaje uz neko političko spletkarenje nego uz poslovanje zdravstvene ustanove. Na kraju ovog mog obraćanja, na koje sam prinuđen da bih se odbranio od nepoštenog i nekorektnog "govorkanja" iza kojega nema ličnog potpisa, medijima dostavljam i gore pomenuti dopis predsjednici Odbora direktora gospođi Petrić", istakao je Jokić.

Kako navodi, javno potvrđuje postojanje nesporazuma na relaciji većina članova Odbora direktora - menadžment Doma zdravlja Glavnog grada.

"Taj nesporazum je nažalost počeo onoga trenutka kada sam kao direktor Ustanove, a u skladu sa Zakonom, odbio da isplaćujem mjesečne nadoknade za Odbor direktora. Odbio sam jer na to nemam pravo, niti budžetom koji je odobrilo Ministarstvo finansija sa Fondom zdravstva za ovu godinu, predviđena sredstva", poručuje u saopštenju.

Odbor je, kako navodi, na jednoj od svojih sjednica u martu odredio visinu mjesečnih nadoknada, ali Dom zdravlja Podgorica nema taj novac.

"Saglasan sam da članovi Odbora budu pošteno plaćeni treba za svoj posao od onih čijom odlukom su imenovani, ali sam ja dužan da poštujem Zakon i da postupam u okviru raspoloživog budžeta i tako će biti sve dok sam direktor bez obzira na posljedice. Do kraja ove godine, po sopstvenoj odluci Odbora, članovima tog upravljačkog tijela duguje se više od 70.000 eura neto iznosa. Ponavljam, taj novac nije odobren usvajanjem budžeta za ovu godinu", ističe Jokić.

On naglašava da je Odbor direktora Doma zdravlja tužio Dom zdravlja ovim povodom.

"Ako je moje insistiranje na zakonitosti grijeh i povod za javnu hajku ja taj grijeh priznajem. Mislim, međutim, da nije. Biće da je prije u pitanju neka vrsta osvete od strane predsjednice Odbora direktora gospođe Natalije Petrić. U konkretnom slučaju neisplaćivanje nadoknada nije moj hir nego poštovanje svih stavki budžeta sa kojima se kroz prihvatanje Izvještaja svojevremeno saglasio i Odbor direktora. Dio članova Odbora, u skladu sa profesionalnom etikom, nikada nije insistirao na toj temi na čemu sam im zahvalan", navodi Jokić.

U međuvremenu je konačno, i to posredno, kako kaže, saznao da je Odbor direktora zaista raspravljao o inicijativi za njegovu smjenu, ali ne na, kako tvrdi, zakonit način i u skladu sa podzakonskim aktima Doma zdravlja.

"Zapisnik sa te "sjednice" ne postoji jer je do danas zapisničar bio na dužem bolovanju, a i da nije bilo tako nemoguće je voditi zapisnik sa "sjednice" koja se održava vajber porukama.

Na tu sjednicu, navodi, nije pozvan kao direktor Doma zdravlja jer se valjda pretpostavljalo da nema vajber aplikaciju ili da će biti protiv takve inovativnosti predsjednice Odbora.

"Ta "nova pravila" nisu prihvatili ni svi članovi Odbora. Odlučivati na takav način o tako krupnim stvarima nedopustivo je za organ upravljanja jedne zdravstvene ustanove jer nismo u ratnom ili kojem drugo vanrednom stanju. Za sve napisano imamo nesumnjivu dokumentaciju i spremni smo da je u narednim danima predstavimo zainteresovanoj medijskoj javnosti", zaključuje Jokić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније