Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј.

25. 11. 2022. 09:12   >>  09:11

RUDOVIĆ

Medijskom strategijom predviđene mjere za borbu protiv dezinformacija

Drugim nacrtom Medijske strategije i Akcionog plana za njeno sprovođenje, koji je trenutno na razmatranju eksperata Savjeta Evrope, predviđene su mjere za borbu protiv dezinformacija, saopstio je v.d. generelnog direktora za medije, Neđeljko Rudović.

On je povodom izjave programske direktorice CDT-a, Milice Kovačević, rekao da je predviđeno formiranje tijela za borbu protiv dezinformacija, govora mržnje i online nasilja, u kojem bi bili predstavnici Univerziteta, medija, NVO, policije, tužilaštva, sudova i nadležnog ministarstva.

Resorno ministarstvo, navodi Rudović, ne ignoriše pojavu dezinformacija kako se navodi u saopštenju CDT-a, već je po riječima Rudovića to bila jedna od najvažnijih tema na sjednicama Radne grupe koja priprema Medijsku strategiju.

Prema njegovim riječima, predviđena je priprema Analize potreba za izmjenama postojećih mehanizama za sankcionisanje dezinformacija, te niz mjera koje se odnose na snaženje medijske pismenosti.

"Cilj je angažovati sve društvene aktere kako bi se zajedničkim i dobro osmišljenim naporima spriječila opasna kontaminacija javnog prostora lažnim vijestima", poručio je Rudović.

Tu su, kako je dodao, kao nezaobilazni partner, predviđene nevladine organizacije koje imaju iskustva i koje već sprovode projekte borbe protiv dezinformacija.

"Takođe je cilj ojačati samoregulaciju u medijima, jer su upravo mediji ti koji su, poštovanjem Kodeksa novinara, prva linija odbrane od širenja lažnih vijesti", rekao je Rudović.

On je napomenuo da je Nacrtom novog Zakona o medijima predviđeno da Fondu za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija, mogu pristupiti samo mediji koji imaju mehanizam samoregulacije, bilo da su u kolektivnom samoregulatornom tijelu ili su ustanovili svoja interna samoregulatorna tijela.

Rudović je rekao i da bi zabrana medija koji šire dezinformacije ili zabrana internetskih publikacija koje ne žele da se upišu u Evidenciju medija, o čemu je bilo rasprava i u javnosti i u Radnoj grupi, bilo bi direktno kršenje principa slobode izražavanja.

Podsjetio je da je širenje dezinformacija koje izazovu paniku i nered krivično djelo predviđeno Krivičnim zakonikom.

Prema njegovim riječima, cilj Zakona o medijima i Medijske strategije je da podrže medije koji poštuju novinarsku etiku i uspostaviti mehanizme koji će, pravovremeno i neselektivno, javno ukazati na one koji zloupotrebljavaju novinarski poziv.

"Koji su još efikasni modeli suprotstavljanja onima koji šire lažne vijesti biće tema kojom je predviđeno da se, i strateški i operativno, bavi Mreža za borbu protiv dezinformacija, a Direktorat za medije Ministarstva kulture i medija prati trendove na tom planu u EU i njenim članicama. Sa tim ciljem je početkom ove godine uspostavljena komunikacija sa Evropskom opservatorijom za digitalne medije (EDMO)", zaključio je Rudović.

Ministarstvo poziva sve nevladine organizacije da u okviru javne rasprave daju svoja mišljenja na predložene tekstve, kako bi u konačnom zajedno došli do najboljih rješenja koja postavljaju osnov za razvoj medijskog sektora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније