Друштво

[ М.В. ]

24. 11. 2022. 17:40   >>  19:41 3

МИЛИОНСКИ ПРОЈЕКАТ У БАРУ

Ресор Ане Новаковић-Ђуровић упркос забрани инспекције дозволио градњу

Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма, на чијем је челу Ана Новаковић Ђуровић, донијело је рјешење којим се усваја жалба фирме - инвеститора хотела од пет звједица у Бару - а поништава рјешење урбанистичко-грађевинског инспектора који забрањује градњу. Министарство је то одлучило иако је инспектор указао да је инвеститор, конзорцијум ЛСГ, градио без пријаве градње а уз то је уочио и низ других неправилности. Министарка Ана Новаковић -Ђуровић није одговорила на питања Портала РТЦГ поводом ових дешавања.

Влада је на јесен прошле године прихватила да на листу развојних пројеката из области туризма, на основу које се инвеститорима може додијељивати црногорско држављанство, уврсти пројекат изградње кондо хотела “Лико Сохо” у Бару. У питању је такозвани пројекат "економског држављанства". 

Како је наведено у образложењу те одлуке Владе, у питању је градња хотела који ће имати пет звјездица са 322 смјештајне јединице, чија је предрачунска вриједност 58 милиона. У међувремену, инвеститор је информисао Владу да планира и повећање капацитета. Предвиђени завршетак изградње хотела је 1. август 2026. године и хотел ће, по плану, прве госте примити у првом кварталу исте године.

Инвеститор овог кондо хотела је “Лико Сохо Гроуп”, чији су оснивачи “Лико Холдинг” из Украјине и “Сохо Гроуп”. Украјински инвеститор је Игор Лисов. С црногорске стране, као сувласник помиње се Раде Вујачић из Бара, који је, према тврдњама из Демократа, функционер ДПС-а а био је и одборнички кандидат. 

Како се истиче, Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма, рјешавајући по жалби изјављеној од компаније ЛСГ из Бара, на рјешење урбанистичко-грађевинске инспекције, донијело је одлуку којом се та жалба прихвата. Рјешење којим поништава налаз инспекције 19. октобра ове године донијело је Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма. 

Одлуком министарства, поништава се рјешење урбанистичко-грађевинске инспекторке Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма - Директората за инспекцијски надзор и лиценцирање - Дирекције за урбанистичко-грађевински надзор, Одсјека за јужну регију, број: УПИ 12140-042/22-810/1 од 30. августа 2022. године.

"Утврђује се да је пријава грађења, број 12-3049/1 од 9. септембра 2021. године, урађена у складу са чланом 91 Закона о планирању простора и изградњи објеката", наводи се у рјешењу које је потписала Дубравка Пешић. 

Притом је Новаковић посебним овлашћењем ангажовала Дубравку Пешић да у име другостепеног органа донесе овакво рјешење. Пешић у тренутку када је одлучлила није била у другостепеном органу.

Оспореним рјешењем инспекције забрањује се браској фирми грађење објекта хотела 5 звјездица на УП1, зона А, блок 1, у захвату ДУП-а "Тополица три" измјене и допуне, јер се гради без пријаве грађења и документације из члана 91 Закона о планирању простора и изградњи. Инспектор је уз то наредио инвеститору да обезбиједи извршени ископ површине 10.000 квадрата и дубине 1.5-4.5 м, на предметној локацији, као и да обезбиједи сигурност лица, сусједних објеката и околине.

На инспекцијско рјешење фирма из Бара је изјавила жалбу, указујући да је инвеститор поднио пријаву грађења (заведену код Министарства под бројем 12-3046/1 од 9.августа 2021.године), која сагласно записнику број 121/1-БР-617/4 није прихваћена.

Надаље се наводи да простепени орган није ниједном ријечју објаснио у ком дијелу конкретно се огледају неправилности по питању документације која је предмет надзора, што представља повреду правила поступка. Наводи да је 20. септембра 2021. године сачињен први Записник о инспекцијском прегледу под бројем 121-1-БР-617, што значи након 42 дана од дана пријаве грађења, због чега тврде да по Закону о планирању простора и изградњи објеката стекли право грађења, а на основу којег су и отпочели са припремним радовима.

Барска фирма указује да у дијелу примједбе која се односи на препоруку (не и обавезу) обрађивача плана да се обзиром на атрактивност земљишта распише јавни конкурс за идејно рјешење а уколико би се радио јавни конкурс дозвољено је 12 надземних етажа, а уколико се не ради десет надземнин етаза. Инвеститор тврди да о "потреби јавног конкурса одлучује стручна служба а општина није донијела одлуку о расписивању јавног конкурса јер је оцијенила да не постоји потреба и да је Главни градски архитекта дао сагласност на идејно рјешење". 

На основу планског документа који се односи на мјесто гдје је планирања градња закључује се да је на парцели предвиђена градња ексклузивног хотела категорије пет звездица, у складу са значајем локације. Омогућена је уз то и градња објекта максималне спратности 12 надземних гаража, уколико то услови и карактеристике терена дозвољавају. 

"У оквиру ове намјене, спратност објеката, индекс заузетости и индекс изграђености могу бити већи од прописаних, на основу услова утврђених урбанистичко-архитектонским идејним рјешењем прибављеним путем Јавног конкурса, али не већи од из=0,25 и=4,2 максималне спратности 12 надземних етажа", пише у планском документу. 

Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма наводи да је простепени орган, то јест инспекција, није правилно и у потпуности утврдио чињенично стање. 

Управо на јесен прошле годдине, барске Демократе указале су да се 41. Влада, на чијем је челу био Душко Марковић, бавила продајом земљишта на најатрактивнијем барском ДУП-у "Тополица три" неколико пута. Изјавили су да је прво 2018. године покушавала да прода урбанистичку парцелу по невјероватној цијени од само 92 еура по квадрату, да би се пребацила на сусједне непокретности са правом располагања Општине Бар. Притом је, по њиховим наводима, Влада заобишла Општину Бар и успјела да 2019. године прода скоро 30 хиљада метара квадратних државног земљишта на УП1 зони А, блоку 1, ДУП "Тополица три" по цијени од само 132 еура по квадрату конзорцијуму ЛСГ. 

Функционер Демократске Црне Горе Момчило Лековић рекао је да је рјешење које је донијело Министарство крајње забрињавајуће, те да је у питању пројекат гдје се инвеститор 2019. године домогао вриједне парцеле за само 132 еура по квадрату, иако се ради о ексклузивној зони близу обале мора, код барског стадиона.

Лековић је питао тада како је могуће да је чак најатрактивније барско земљиште продато по овако ниској цијени, али и још нешто - како је могуће да је пандан за процјену вриједности овог земљишта узета вриједност имовине у Лучицама, Општина Будва.

Лековић је у изјави за Портал РТЦГ рекао да рјешење Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма којим се усваја жалба инвеститора а поништава рјешење урбанистичко-грађевинског инспектора истог министарства, који забрањује граду, представља наставак саге започете 2019. године када је ДПС Влада одлучила да ово вриједно државно земљиште на самој пјени од мора прода за само 132 еура по квадрату. Он је рекао да се ради о парцели која се налази у оквиру чувеног ДУП-а "Тополица три". 

"Више пута сам као одборник упозоравао и указивао на штетност оваквог аранжмана, који је, како видимо ових дана, усмјерен не на изградњу хотела од пет звездица, него продају станова и апартмана. Питам шта је са оних 1.000 радних мјеста која су обећана 2019. године и да ли се и од њих одустало као што се одустало од кондо модела пословања. Јако чудно и у најмању руку забрињавајуће рјешење другостепеног органа, ово је рјешење које дефинитивно позива на опрез", казао је Лековић.

Пратите нас на

Коментари 3

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије