Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

TVCG [ Mina ]

07. 10. 2022. 20:04   >>  21:54 3

SVEČANOST NA TRGU NEZAVISNOSTI

"Pred Vojskom Crne Gore mnogo izazova, ali ona uspješno odgovara"

Vojska Crne Gore i ovaj 7. oktobar dočekuje s brojnim rezultatima na koje je ponosna, poručeno je s obilježavanja Dana Vojske. Predsjednik Milo Đukanović ocijenio je da vojska služi na ponos narodu i državi, kao sigurna uzdanica u ovim teškim vremenima. Ministar Odbrane Raško Konjević poručio je da je pred vojskom mnogo izazova, ali da im ona uspješno odgovara.

Kako je saopšteno iz Službe za informisanje Predsjednika, Đukanović je na proslavi Dana VCG, kazao da Vojska ove godine slavi svoj dan u znaku malog jubileja i velikog dostignuća – petogodišnjice članstva u NATO, najmoćnijem vojnom i političkom savezu u istoriji čovječanstva.

On je kazao da poruka generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o solidarnosti Alijanse s Crnom Gorom kao cijenjenim saveznikom ima posebnu težinu, imajući u vidu ukupni ambijent u kojem dočekujemo ovaj praznik.

Đukanović je istakao da se društveni procesi u zemlji odvijaju u bitno promijenjenom regionalnom i globalnom geopolitičkom kontekstu. To provocira stabilnost i izaziva strahove za budućnost i Crne Gore.

"Stoga je velika odgovornost i izazov za državnu politiku, za sve političke subjekte u društvu da se pronađe formula za deblokadu institucija sistema. Jedini ustavni i demokratski put za to je da zajednički omogućimo građanima da se kroz izborni proces dođe do rješenja", rekao je Đukanović.

Kako je istakao, i VCG mora biti na visini izazova s kojima smo suočeni, u dijelu svojih obaveza, dajući doprinos sigurnosti građana i stabilnosti države.

"A zajedno sa bezbjednosnim sistemom u cjelini i stvaranju povoljnijeg ambijenta za privlačenje investicija i nesmetan razvoj biznisa, za brže sprovođenje reformi na putu evropskih integracija", dodao je Đukanović.

Bez toga, prema njegovim riječima, nema napretka i izgradnje bogatijeg društva.

On je rekao da je vojničko zanimanje tradicionalno jedno od najčasnijih u Crnoj Gori i da je bilo i ostalo mjera lojalnosti svojoj državi.

Đukanović je istakao da je na državi jda obezbijedi socijalne i sve druge pretpostavke za pristojan život vojnika i njihovih porodica, i da brine o modernizaciji opremanja u skladu s potrebama države i obavezama koje proističu iz članstva u NATO.

Konjević je naglasio da izazovi koji vrijeme stavlja pred crnogorske vojnike su brojni, ali oni im uspješno odgovaraju i tako će biti i ubuduće.

"Crnogorska vojska će biti garant demokratskog i svakog drugog razvoja Crne Gore", kazao je Konjević.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније