Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј.

07. 10. 2022. 18:31   >>  18:31 1

SAVJET ZA VLADAVINU PRAVA

Intenzivirati dijalog za izbor članova Sudskog savjeta i sudija Ustavnog suda

Moramo iskoristiti momentum i napraviti konkretan iskorak na planu integracije, sve nadležne institucije moraju preuzeti konkretnu odgovornost za realizaciju ključnih prioriteta u cilju ispunjenja preostalih privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24", kazao je predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović na konstitutivnoj sjednici Savjeta za vladavinu prava koja je danas održana.

Na dnevnom redu sjednice je bio i Akcioni plan za adresiranje ključnih prioriteta koji vode do ispunjenja preostalih privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24.

Premijer je, kako je saopšteno iz Vlade, istakao da je Crna Gora u ključnoj fazi pristupnih pregovora s Evropskom unijom, u kojoj se očekuje ispunjenje preostalih privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 i dobijanje završnih mjerila u tim oblastima. Kako je kazao, evropska integracija je proces u kojem učestvuje kompletno crnogorsko društvo i sve tri grane vlasti imaju svoju odgovornost u tom procesu.

"U ovom trenutku, za nas je od ključnog značaja da se odblokira proces imenovanja nezavisnih, nepristrasnih i kompetentnih novih članova ključnih pravosudnih institucija, zasnovanog na zaslugama", kazao je Abazović.

Premijer je, kako se dodaje u saopštenju, ukazao na značaj novoformiranog Savjeta za vladavinu prava istakavši da će to tijelo biti zaduženo za praćenje realizacije obaveza iz poglavlja 23 - Pravosude i temeljna prava i 24 - Pravda, sloboda i bezbjednost u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, praćenje realizacije obaveza koje vode ispunjavanju privremenih mjerila u tim poglavljima, te razmatranje razloga za kašnjenje u realizaciji obaveza i davanje preporuka državnim organima, organima državne uprave i drugim organima i institucijama za hitno postupanje u cilju realizacije obaveza.

"Članovi Savjeta su dogovorili dinamiku realizacije ključnih aktivnosti sve tri grane vlasti, do kraja tekuće godine, koje vode ispunjenju privremenih mjerila u oblasti vladavine prava. U tom kontekstu je, pored ostalog, dogovoreno da nadležni resori u Vladi, do kraja godine realizuju najvažnije obaveze iz domena pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobode izražavanja i medija. Takođe je istaknuta potreba da Skupština da u što skorijem roku izabere preostala tri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, četiri sudije Ustavnog suda i vrhovnog državnog tužioca", navodi se u saopštenju.

Sjednici su, osim premijera Abazovića prisustvovali i Jovana Marović, potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova, Filip Adžić, ministar unutrašnjih poslova, Marko Kovač, ministar pravde, Zoran Miljanić, ministar bez portfelja, zadužen da se stara o sprovođenju politike u oblasti borbe protiv korupcije, te Vladimir Novović glavni specijali tužilac, Maja Jovanović, v.d. vrhovnog državnog tužioca, Zoran Brđanin, direktor Uprave policije, Vesna Vučković, v.d. predsjedsjednice Vrhovnog suda, Vesna  Simović Zvicer, predsjednica Sudskog savjeta, Jelena Perović, direktorica Agencije za sprečavanje korupcije, Pavle Ćupić, predstavnik NVO Građanska alijansa, kao i Bojan Božović, državni sekretar u Ministarstvu pravde. Za sekretara Savjeta je određen Miloš Radonjić, koji je ujedno i šef Radne grupe za poglavlje 24, a sjednici su po pozivu prisustvovali i Denis Vukotić, državni sekretar u Ministarstvu kulture i medija i Momo Koprivica, predsjednik skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније