Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 10. 2022. 14:45 >> 14:45

HODžA

Centar za kulturu Ulcinj već deset godina netransformisan

Centar za kulturu Ulcinj, kako navodi v.d. direktorica Adriana Hodža, suočava se sa velikim poteškoćama. Osnovni problem je reorganizacija, odnosno transformacija Javnog preduzeća u javnu ustanovu, kako je predviđeno predlogom Vlade Crne Gore od prije deset godina.

To, kako je kazala, do danas još nije urađeno i Ulcinj ostaje jedina opština u Crnoj Gori koja i dalje ima javno preduzeće za kulturu, što nije u skladu sa institucionalnim standardima definisanim za kulturu.

Između ostalog, Odluka o osnivanju Javnog preduzeća je iz 1992. godine, dok je Statut iz 1994. godine.
I danas je Centar za kulturu i dalje u istoj situaciji, sa istom Odlukom o osnivanju, Statutu, neusaglašavanju Statuta sa Zakonom o kulturi i neuređen.

"Ova situacija se pogoršava kada se tome doda i problem upisa u Centralni registar privrednih subjekata, gdje je Centar za kulturu posljednji put registrovan 2012. godine, dok su od te godine za upravnike imenovana tri direktora i šest savjeta, gdje svi rezultiraju da su neregistrovani i nepostojeći", ističe Hodža.

Prema njenim riječima, čitava situacija stvorena godinama, možda zbog nepažnje i nemara, otežava sadašnju situaciju u Centru, jer radnici i dalje pet mjeseci ostaju bez plata.

Hodža naglašava da Centru za kulturu nedostaje kadar za obavljanje administrativno-pravnih i privrednih poslova, kao i tehnički uslovi za rad, osnovni alati za rad, a infrastruktura na pojedinim mjestima ugrožava živote radnika.

Pored ovih problema, navodi Hodža, Centar za kulturu Ulcinj je u sudskom postupku sa penzionisanim radnicima zbog neuplaćenih doprinosa godinama, sa ostalima zbog nekorišćenja godišnjih odmora, sa članovima prethodnih upravnih savjeta (takođe neplaćenih), koji se čini, nijesu se dovoljno zalagali za rješavanje problema Centra za kulturu, ali su sada posvećeni tome da ih dodaju.

"Centar za kulturu trenutno ima najveća dugovanja prema Poreskoj upravi u vezi sa godinama neuplaćenim doprinosima radnika, zatim prema Distributeru električne energije Vodovodu i kanalizaciji, Komunalnoj djelatnosti, i druga dugovanja", kaže Hodža, zaključujući da ovu kulturnu instituciju čeka još mnogo posla da izađe iz ove teške situacije.

Đeka Đonaj, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније